Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » KADER NEDİR

KADER NEDİR

Kaderin ne olduğuyla ilgili yıllardır tartışmalar olmuştur. Kimi kaderi Allah’ın bize yazdığı bir senaryo olduğunu söylemiş, kimi madem biz Allah’ın bize yazdığı kaderi oynuyoruz dünyadaki fiillerimizden mahşerde sorumlu tutulmamalıyız demiş, kimileri de kaderin insan yaşamında belirli alanları kapsadığı, kişinin kendi iradesi dışında gelişen olaylara kader demişlerdir.

İnsanoğlu doğduğu andan itibaren, kendini bilmeye başladıktan sonra, yani aklı doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmeye başladıktan sonra yapmış olduğu eylem ve davranışlardan sorumludur, yani kişinin eylem ve fiilleri Allah yazmamıştır, Allah ezeli ilmiyle kulun iyi veya kötü, cennetlik veya cehennemlik olduğunu bilir.

Allah’ın kul üzerindeki kader etkisi kişinin ana ve baba seçimi gibi kendi iradesi dışındaki oluşumlarda etkilidir, örnek vermek gerekirse mesela hapiste yatan bir hükümlü nasıl ki istediği zaman dışarı çıkamıyorsa, istediği zaman saatte yemek yiyemiyorsa, istediği saatte yatıp istediği saatte kalkamıyorsa, bunun dışında istediği zaman tuvalet ihtiyacını karşılayabiliyorsa, bir takım el işleri yapabiliyorsa, kısıtlı hareket alanında kendisine izin verilen ölçüde hareket edebiliyorsa, aynen kaderde böyledir, Allah’ın bize uygun gördüğü belirli bir hareket sahasında gerçekleşen serbestlikte bir sınav yaşantısı içinde hareket edebiliyoruz.

Bu alemde tesadüf diye bir şey yoktur, tüm oluşumlarda, tüm olaylarda ne kadar tesadüf gibi görünse de tüm bu oluşumlar ilahi bir tasarımın muhteşem bir eseridir.

Doğal afetler, doğa olayları, ölümler ve bu benzeri tüm olaylar Allah’ın takdiri ilahisidir, bunların hepsi sebepler manzumesidir, deprem, sel, ölümler, Azrail, melek, şeytan, iblis hepsi birer sebeptir, hepsinin tasarlayıcısı Allah’tır, insanlar bilmeden bu sebeplere isyan ederse aslında bilmeden Allah’a asi olmaktadırlar.

Bizlere düşen görev çalışıp, her türlü tedbiri alıp Allah’a tevekkül etmektir, Allah’tan ne gelirse sabr edip kulluk görevlerini en yüksek seviyede yerine getirmektir, sevgiyle kalın.

Bir önceki yazımız olan BİTİŞLE GELEN BAŞLANGICIN HİKAYESİ başlıklı makalemizde BİTİŞLE GELEN BAŞLANGICIN HİKAYESİ, HAKİKAT ve HAYAT ÇİZGİSİ hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.