Categories: Namaz ve Abdest

Bayram Namazları

Bayram sabahlarında kılınan toplu bayram namazı, Müslümanlar arasındaki dayanışmanın ve kardeşliğin en önemli simgelerinden biridir. Bu nedenle Müslümanlar aleminde ve ülkemizde bayram namazı son derece büyük önem taşımaktadır. Müslümanlar, yılda iki defaya mahsus olarak bayram namazı kılmaktadırlar. Öte yandan bilindiği üzere Cuma namazının farz olduğu kişilere, bayram namazı ise vaciptir. Bayram namazı, iki rekatlıktır ve bu nedenle en kısa namazlardan biridir. Öte yandan bayram namazlarından sonra okunan bayram hutbesi ise sünnet olarak bilinmektedir. Bayram namazının diğer namazlardan en önemli farkı ise birinci rekatında üç, ikinci rekatında ise yine üç kez olmak üzere tekbir alınmaktadır. Bu tekbirler ise “Zevaid” tekbirleri olarak adlandırılmaktadır.

Bayram Namazı Kılınışı 1. Rekat

-İlk önce bayram namazı kılınışı için herkesin niyet etmesi gerekmektedir ve bu niyet “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan ya da Kurban bayramı için namaz kılmaya, uydum imama” şeklindedir.

-Sonrasında ise “Allahu Ekber” diyip, eller göbek altında bağlanmalıdır. Bu sırada imam ve cemaat, gizli bir şekilde Sübhane’ki okumaktadır. Sübhaneke’nin okunmasının ardından ise üç kere tekbir alınmaktadır. Üç tekbirde de hem cemaat hem de hoca, ellerini yukarı kaldırmaktadır ve sonrasında tekrar aşağıya bırakmaktadır. Üçüncü tekbirin sonunda ise eller aşağıya bırakıldıktan sonra eller göbek altında tekrar bağlanmaktadır.

– Cemaat bu “Üç Tekbir” olayından sonra Euzü Besmele çeker ve imam Fatiha okur.

– Rüku ve secde yapılmasının ardından ise ikinci rekat için ayağa kalkılmaktadır.

Bayram Namazı Kılınışı 2. Rekat

-İmam ilk olarak gizli bir besleme ve sesli olarak Fatiha okumaktadır. Fatiha okunmasının ardından tekrardan “Üç Tekbir” olayı gerçekleşir. Tekbirden sonra ise eller bağlanmaz ve dördüncü tekbir ile rükua varılmaktadır. Secdelerin yapılmasının ardından ise oturuşa geçilir.

– Oturuş sırasında imam ve cemaat gizli gizli sureleri okumaktadırlar. Öncelikle Ettehiyyatü okunmakta ve hemen arkasında Salli ve Barik duları gelmektedir. Bu duaların bitmesinin ardından ise Rabbena duası okunur, önce sağa ve daha sonra sola selam verilir. Böylelikle namaz bitmiş olur ve Bayram hutbesine geçilir.

Bir önceki yazımız olan Abdest ve Teyemmüm başlıklı makalemizde abdest, abdest hakkında ve abdest nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago