Anasayfa » Namaz ve Abdest » Abdest ve Teyemmüm

Abdest ve Teyemmüm

Herhangi bir ibadetin gerçekleşmesi konusunda bilindiği gibi ibadet öncesi abdest almak gerekmektedir. Ancak bazı hallerde abdest almak pekte mümkün olamayabilmektedir ve bu nedenle abdest almak yerine, teyemmüm etmek daha mantıklı olacaktır. Dinimiz, abdest almanın farz olduğunu belirtmiştir ancak, abdest alınmayacak durumlarda teyemmüm edilmesi, herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Abdest ve teyemmüm o anki durum ve şartlara göre ibadet alınmadan önce abdest şekilleridir. Su yoksa abdest yerine teyemmüm alınarak, vücuda dinen aynı temizlik sağlanabilmektedir. Ancak hangi durumlarda teyemmüm alınabileceğine dikkat etmek ve bu konuda hassas olmak gereklidir.

Teyemmüm Nedir?

Abdest alabilmek için gerekli imkanların olmadığı durumlarda, ibadet için vücudu toprakla temizleme olayına teyemmüm adı verilmektedir. Teyemmümün hem abdest hem de gusül için büyük bir kolaylık olduğunu söylemek mümkündür. Teyemmüm edebilmek için aşırı bir temiz toprağa ihtiyaç duyulmamaktadır. Toprak çok kirli bile olsa teyemmüm kabul olur ancak, temiz bir toprakla teyemmüm alma imkanınız varsa bu daha iyi olacaktır. Öte yandan suyun hastalığa sebep olması, su yüzünden donma tehlikesi geçirebilecek olmak, suyun yanında düşman ya da vahşi bir hayvanın bulunmasıdır. Hapiste olup da su kullanımının engellenmiş olması, ölümle tehdit edilmek, seyahat ederken su bulamamak ve kuyu olsa bile su çıkarma gibi bir durumun olmaması, teyemmümü gerektiren haller olarak bilinmektedir.

Abdest Nedir?

Namaz kılmak için farz olan ve belirli organların temizlenmesi için gerekli olan bir ibadet şartıdır. Namaz kılmadan önce mutlaka abdest almak gereklidir. Abdestin Arapça’da ki anlamı “temizlik, güzellik ve parlaklık” olarak bilinmektedir. Abdest, sadece namaz kılmadan önce alınmakta olan bir ibadet türü değildir. Kur’anı tutmak, tilavet secdesi yapmak, Kabe’yi tavaf etmek ve cenaze namazı kılmak gibi durumlarda abdest almak gerekmektedir. Yüzü bir kere yıkamak, iki kolun dirseklere kadar yıkanması, başın dörtte bir kısmını mesh etmek ve ayakları topuk kemiğine kadar yıkamak gibi durumlar abdest farzları olarak bilinmektedir. Kişinin abdest alamadığı durumlarda ya da abdest için şartların yeterli olmadığı durumlarda kişinin, teyemmüm ile bu görevi yerine getirebilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Namazdan sonra dua ve tesbih başlıklı makalemizde namazdan sonra dua, namazdan sonra tespih ve namazlardan sonra okunan dua hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Namazlarda Niyet

Namaz kılmadan önce niyet etmek, namazın şartları arasında yer almaktadır. Namaz kılmadan önce kişinin kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.