Categories: Namaz ve Abdest

Hastalıkta Namaz

Dinimize göre hastalıkta namaz, hasta olan kişinin bedeninin elverdiği şekillerde gerçekleşebilmektedir. Ayakta durmakta zorlanmakta olan bir hasta, ayakta durma konusunda daha uzun bir süre sıkıntı çekecek gibi duruyorsa, bu konuda oturarak namaz kılmakla yükümlüdür. Oturmaya gücü olmayan bir hasta ise gücünün yettiği kadarıyla yan veya sırt üst yatarak, işaretler ile namaz kılabilmektedir. Dinimizde ise bu kolaylığın temeli, hastalığı olan bir sahabenin Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e nasıl namaz kılacağını sorması üzerine netlik kazanır. Efendimiz o’na, “Ayakta kıl, eğer buna gücün yetmezse oturarak, yine gücün yetmezse yaslanarak kıl. Eğer gücün yetmezse sırt üstü kıl. Allah kimseye gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez.” (Buharî, Tirmizî, Nesâî, Ebû Dâvûd ve Ibn Mâce) cevabını vermiştir.

Hastayken Nasıl Namaz Kılınır?

Günümüzde çeşitli hastalıklara sahip olan birçok kişi, hastayken nasıl namaz kılınır? Sorusunun cevabı üzerinde durmaktadır. Bu konuda birçok namaz kılma seçeneği bulunmaktadır ve kişiler bu seçenekler sayesinde ibadetlerini gerçekleştirebilmektedir.

  • Ayakta durmakta sıkıntısı olmayan, ancak rüku ve secdeye inemeyecek durumda olan kişiler, bu durumda rüku ve secdeye eğilmezler, namazlarını ayakta kılarlar ve yapamadıkları hareketleri ima ile yapabilmektedirler. Rüku için baş biraz eğilirken, secde için biraz daha eğilmektedir ve bu durum Allah katında kabul olmaktadır.
  • Hasta olan bir kişi, oturarak namaz kılmak durumunda ise rüku için yarım, secde içinde imkanı varsa biraz daha eğilir. Ancak kişi oturarak namaz kılarken bile, rüku ve secde gibi durumlardan faydalanamıyorsa, bu konuda ima ile hareketleri gerçekleştirmek yeterli olacaktır.
  • Öte yandan hem ayakta hem de oturarak, hiçbir şekilde namaz kılamayan bir kişi, yatarak ve ima ile namazını kılabilmektedir.
  • Eğer hiçbir şekilde kişi namaz kılamıyorsa, bu durumda namazlar kalır ve durumunun düzelmesi durumunda namazlarını kaza edebilmektedir.
  • Oturarak namaz kılan bir kişi, namaz içerisinde bedeninin ayakta namaz kılmaya müsait olduğunu düşünürse, kalan rekatlarına ayakta devam etmek zorundadır. Ancak bu konuda kişinin sağlığını tehlikeye atmaması en önemli husustur.
  • Hasta olmayan kişiler nafile namazlarını oturarak kılabilmektedirler. Ancak ayakta kılınan namazın daha çok sevap kazandırdığını unutmamak son derece önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Bayram Namazları başlıklı makalemizde bayram, bayram namazı ve kurban bayramı namazı hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago