Categories: Namaz ve Abdest

Necasetten Taharet

Namazın şartları arasında yer alan Necasetten Taharet, kişinin namaz kılmadan önce görünmeyen bölgelerinde yer alan pisliklerden arınması olayına verilen addır. Namaz abdestinin olmaması ve cünüplük durumu, literatürde hades olarak tanımlanmaktadır. Namaz kılmadan önce abdesti olmayan bir kişi, Necasetten Taharet şartına göre abdest almak zorundadır. Eğer gusül abesti olmayan bir kişi ise namazdan önce direkt olarak gusül abdesti almakla yükümlüdür. Maddi kirlerin vücuttan atılması, beden sağlığının korunması ve kişinin daha temiz bir vücuda sahip olması için gerekli olan Necasetten Taharet, ibadet içerikli bir temizlik türü olarak bilinmektedir. Öte yandan namaz abdesti olmayan kişiler küçük hades, çeşitli sebeplerden ötürü cünüp olan kişiler ise büyük hades olarak tanımlanmaktadır.

Necasetten Taharet

Eğer bir kişinin boy abdesti bulunmuyorsa, boy abdestini almadan namaz kılması söz konusu değildir. Bunun yanı sıra adet döneminde olan kadınlar ve loğusallık yaşayan kadınlar, bu dönemlerde namaz kılamazlar. Bu dönemlerinin sona ermesinin ardından ise kadınların boy abdesti almaları gerekmektedir. Eğer su bulunamaması ya da imkan olmaması durumunda, teyemmüm ile boy abdesti alabilmek mümkün olacaktır. Bu durum yine namaz kılmak için abdest alabilmek adına su bulamayan kişiler içinde geçerlidir. Tilavet secdesi, şükür namazları ve kaza namazları gibi durumlarda da Necasetten Taharet durumu söz konusu olmaktadır. Kişinin bu ibadetleri abdestli olarak yapması son derece önemli bir konudur.

Necasetten Taharet Nasıl Alınır?

Namaz öncesinde gerekli olan Necasetten Taharet nasıl alınır? Öncelikle kişinin çoraplarını çıkarması, pantolonunun paçalarını yukarıya kıvırması ve tuvalete sol ayakla girmesi gerekmektedir. Girerken ise ” Euzu Billahi mine’l -hubsi ve’l-habais” duasını okumalıdır. Kapıdan içeri girilmesinin ardından kapı kilitlenmeli ve necasetten kesilmesinden sonra temizlik işlemine başlanılmalıdır. Önce kuru olarak silmek, sonra yıkamak ve sonra tekrar kurulamak, temizlik işleminin 3 temel aşamasıdır. Sonrasında ise ayağa kalkılarak üst toplanmalıdır. Bol su ve gerekirse süpürge ile tuvalet taşı temizlenmelidir. Öte yandan tuvaletin iyice temizlenmesi için bol su ve sifonla yıkanması gerekmektedir. Bu şekilde Necasetten Taharet alınmakta ve kişi namaz kılmaya bedenen hazır olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Namazlarda Niyet başlıklı makalemizde namaz, namaz niyeti ve namazda niyet hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago