Sual: Kadir Mısıroğlu, (Akif, “Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlal” diyor. Biz Yunanla ırk için mi savaştık? Niye dinime, Müslümanlığa izmihlal yok demiyor?) diyor. Bu kadar söz için onu eleştiri etmesi düzgüsel midir?
CEVAP
Kadir Bey’in tenkidi, o bir söz için değildir. Akif’in, Safahat’ta kırdığı yumurta kırkı geçmiştir. Bu tenkidi, onlardan yalnız biridir. Sitemizde, şu linkte informasyon vardır:
( http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=7172)

Akif, Mason Abduh’u övmekten tutun, mezhepsizliğe övgüler yazmış, Sultan Abdülhamid’e hattâ Tanrı’a kadar dil uzatmıştır. Kendisi Arnavut’tur. Tanıdığım kıymetli Arnavut arkadaşlarımız var. (Arnavut’ta ırkçılık oldukça ileridir. Nihal Atsız’ın ırkçılığı gibidir) diyorlar. Peygamber efendimiz, (Irkçılık icra eden bizlerden değildir) buyuruyor. Kadir Mısıroğlu’nu bu hususta kutlama etmek yerine, (Niye hakikatı söylüyorsun?) diye ona istila etmek oldukça yanlıştır.

Bağnazlık ehli, (Bedr’in aslanları, sadece bu kadar şanlı idi) sözünü bile tevil etmek rezaletini gösteriyorlar. Eğer Akif, (Çanakkale şehitleri, Bedr’in aslanları kadar şanlı idi) deseydi, mübalağa etmiş olsa da, o denli tepkiye maruz kalmazdı. Bu ters kıyaslara birkaç örnek verelim:
1- (Bizim kedi, aslan şeklinde yırtıcıdır) dense, buna gülüp geçilir. Fakat tersini söylemek, (Aslan, bizim kedi kadar sadece yırtıcıdır) demek oldukça yanlıştır, aslana hakaret olur.

2- (İlkokul talebesi, profesör kadar bilgili olur) dense, buna da gülüp geçilir. Fakat tersini söylemek, (Profesör, sadece ilköğretim talebesi kadar bilgilidir) demek yanlıştır, profesöre hakaret olur.

3- (Falanca âlim, peygamber kadar ilim sahibidir) dense, uygunsuz bir benzetme olsa da, o denli tepki görmez. Fakat, (Peygamber sadece, falanca âlim kadar bilgilidir) demek, affedilmez bir yanlıştır, peygambere hakaret olur. Bu kadar rahat kıyasları anlamış olmayan gâfiller, Mısıroğlu’na saldırı ediyorlar. Doğruya doğru, eğriye eğri diyemediğimiz ve doğru söyleyenlere saldırdığımız müddetçe, hâlimiz perişandır.

Kur’an-ı kerimde, cennetlik oldukları bildirilen, Resulullah’ın askeri olan Bedr’in aslanları, başka askerlerle karşılaştırma edilmez. Bedir’deki askerlerin kumandanı Resulullah’tı, Çanakkale’deki kumandanların içinde ise ittihatçı paşalar bile vardı. Hattâ oradaki askerlerin içinde Müslüman olmayan, mürted olan da olabilir. Üstelik sanki Kâbe bayağı bir yermiş şeklinde, (Taşındır diyerek Kâbe’yi diksem başına) diyor. Kâbe’yi oraya dikmesi tavaf ettirmek için değildir herhalde. Osmanlı devleti oldukça şehit verdi. Çanakkale şehitlerinin öteki şehitlerden, örnek olarak Fatih Sultan’ın askerlerinden üstünlüğü nedir?

Akif, baytar olup, dinden fazla haberi olmadığı için, bu şekilde çirkin ifadeler kullanmaktadır. Akif’i tabulaştırıp, ona toz kondurmayanlar, Kadir Mısıroğlu’na saldırı ediyorlar.

Bir önceki yazımız olan Kötüyü düzeltmek başlıklı makalemizde duzeltmek ve kotuyu hakkında bilgiler verilmektedir.

Cennet

Share
Published by
Cennet
Tags: diyememek

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago