İslamda Kul Hakkı

İslamda Kul Hakkı

İslam dini, insanların birbirleri ile kurdukları etkileşimle birlikte kul hakkının ortaya çıkabileceğini, bu nedenle tarafların karşılıklı olarak dikkat etmeleri gereken önemli bir husus olduğunun altını çizmiştir.

Zira İslamda kul hakkı, sadece hakkı geçen ile hakkı gasp edenin helalleşmesi sonucuyla ortadan kalkmaktadır. Yani hakkı çiğnenen kişi, hakkını gasp edecek kişiye kesin bir şekilde haklarını helal etmelidir.

Müslüman toplumlarda oldukça dikkat edilmesi gereken konuların başında olsa da, maalesef ki İslamda kul hakkı yeterli bilgiye sahip olmayan kardeşlerimiz, meseleyi sadece alışverişten doğacak bir hak olarak adletmektedirler. Oysa ki İslamda Kul Hakkı, oldukça derinlemesine analiz edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Yüce Dinin kurallarına göre, yüzlerce sebepten kul hakkı doğabilmektedir. Zira İslam, kul hakkının önemine vurgu yaparak, huzur dolu bir toplumun oluşumunda da bu kuralı gereği önemli rol oynamaktadır.

İslamda Kul Hakkı doğurabilecek bazı durumlar şunlardır;

İslamda sadece ticaretlerde kul hakkının olacağının zannedilmesi biz Müslümanlar için hazin bir gerçektir. Bireysel ya da toplumsal olarak canlılara zarar veren her şey, kul hakkı kapsamında değerlendirilmektedir.

Birisini Günaha Sokmak: İslam adeta bir mantık dinidir desek yanılmış olmayız. Tüm canlıları incelikle düşünen Yüce Din, insanları günaha sürükleyen hallerin olduğunu farklı kanallarla insanlara bildirmiştir. Örneğin verilen selamı almayarak karşı tarafın anlık bir öfke ile sinirlenip günaha girmesi bile, selam almayan kişi için kul hakkının doğmasına vesile olmaktadır. Bu nedenle Efendimiz (Sav) verilen selamın yüksek sesle alınmasını, selam verenin rahatlıkla duymasını tavsiye etmiştir.

Bireylere ya da Topluma Zarar Vermek: Sokağa atılacak bir metal parçası bile, bilinçsiz bir şekilde de olsa binlerce kişi için kul hakkı doğurmaktadır. Yani belki de binlerce kişinin, o metal parçasını atan kişiye karşı hakkı doğmaktadır. Zira ortak kullanım alanlarını kirletmeye, metal parçası atarak olası trafik kazalarına sebep olmaya ve buna benzer olumsuz durumları meydana getirecek davranışlarda bulunmaya kimsenin hakkı yoktur. Gerek ortak kullanım alanlarında toplumlara, gerekse bireysel olarak direk kişilere, müslüman olmasalar dahi dolaylı yoldan zarar verici davranışlar sergilemek kul hakkıdır.

Ödenmeyen Borcun, Alacaklıya Getirdiği Sıkıntılar: Yüce Dinimiz sadakat kavramı üzerinde detaylı bir şekilde durmuştur. Ödenmeyen borcun alacaklıyı sıkıntıya düşürmesi ya da farklı şekillerde günaha sokması da, kul hakkına neden olan olgulardan birisidir.

Kısacası toplumun yapısının bozulmaması, daha huzurlu bir toplum yapısının inşaası için İslam dini, kul hakkı kavramına ziyadesiyle önem vermektedir. Yüce Dinimizde kul hakkı dışındaki tüm günahların affının sadece Yüce Allah (cc.) tarafından yapılabileceğini, ancak kul hakkının hakkı olan kişinin hakkını, gasp eden kişiye helal etmesi neticesinde ortadan kalkacağının altı çizilmektedir.

 

Bir önceki yazımız olan İslam Ahlakı : Hoşgörülü Olmak başlıklı makalemizde İslam Ahlakı : Hoşgörülü Olmak hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago