Sual: Gayret-i ilahiyye ne anlamına gelir? Çaba kıskançlıksa, Tanrı kıskanç olur mu?
CEVAP
Çaba, hasetten, kıskançlıktan, çekememekten farklıdır. Çaba, bir kimsede olan hakkına, onun başkasını ortak etmesini istememektir. Sözgelişi, bir kimsenin, hanımıyla başkalarının birlikte olmasını istememesi, gayrettir.

İlmini, mal, mevki ele geçirmek, günah işlemek için kullanan din adamından, ilmin gitmesini istemek çaba olur. Malını haramda, zulümde, İslamiyet’i yıkmakta, bid’atleri ve günahları yaymakta kullananın, malının yok olmasını istemek de, haset olmaz, din gayreti olur. Birinde bulunan fena, zararı olan şeyin gitmesini istemeye de çaba denir. Bir hadis-i şerif meali:
(Allahü teâlâ, mümin kullarına, mümin de, mümine çaba eder.) [Müslim]

Allahü teâlânın çaba etmesi, kulunun fena, çirkin şey yapmasına razı olmaması anlamına gelir. Kulun vazifesi, dilediğini yapmak değil, Rabbine kulluk etmektir. Onun emirlerine ve yasaklarına uymaktır. Her dilediğini yapmak, Allahü teâlâya mahsustur, yalnız Onun hakkıdır. Kendi dilediğini yapması, günah işlemesi, zina etmesi Allahü teâlânın hakkına ortak olmak olur. İki hadis-i şerif meali:
(Kulunun zinasına gazaplanmakta Tanrı’tan gayretlisi yoktur.) [Buhari]

(Allahü teâlâ, gayretinin çokluğundan dolayı zinayı yasakladı.) [Buhari]
Namusu için çaba etmek kıskançlık değil, takdir edilecek bir hâldir.

Allahü teâlânın bazı kullarına çaba etmesi oldukça vaki olmuştur. Birkaç örnek verelim:
1- Davud aleyhisselam, yakarma ederken, (Yâ Rabbi! Evlatlarımdan birkaçının namaz kılmadığı hiçbir gece yoktur ve oruç tutmadığı hiçbir gün geçmemiştir) demişti. Buna karşılık Allahü teâlâ, (Ben dilemeseydim, kuvvet ve imkân vermeseydim, bunların hiçbiri yapılamazdı) buyurdu. Davud aleyhisselamın bu sözü gayret-i ilahiyyeye dokundu, birçok sıkıntıların başına gelmesine sebep oldu.

2- Yusuf aleyhisselamın, (Sultanın yanında benim ismimi söyle!) demesi gayret-i ilahiyyeye dokunarak, senelerce zindanda kalmasına sebep oldu.

3- İbrahim aleyhisselamın, oğlu İsmail aleyhisselamın dünyaya gelmesine sevinmesi, gayret-i ilahiyyeye dokunarak, bunu kurban etmesi emrolundu.

4- Bir hadis-i şerifte, (Önceki ümmetlerde, kibirli birinin eteklerini yerde sürüyerek adım atması gayret-i ilahiyyeye dokunarak yer bunu yuttu) buyurulmuştur. (Berika)

5- İmam-ı Rabbani hazretlerinin ebatlarına inanmayanlardan biri, onun bir talebesini yemeğe çağrı etti. Yemekte, İmam-ı Rabbani hazretlerini kötüledi. Talebenin canı oldukça sıkılıp yemekten kalkacağı sırada, gayret-i ilahiyyeden o kişinin azaları nüzul oldu. (M. Ahmediyye)

Bir önceki yazımız olan Allah’ın azabı şiddetlidir başlıklı makalemizde allah ve iddetlidir hakkında bilgiler verilmektedir.

Cennet

Share
Published by
Cennet

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago