Sual: Mürted, yeniden Müslüman olunca, mürted olmadan ilkin kılmadığı namazları kaza etmesi gerekir mi?
CEVAP
Müslüman iken dinden çıkana mürted denir. Mürted, Müslüman olunca, Müslüman iken terk etmiş olduğu ibadetleri kaza etmesi gerekir, şu sebeple namaz ve orucu terk etmek günahtır ve yeniden Müslüman olduktan sonrasında günah kalımlı kalır. (Dürer ve gurer)

Mürtedin, mürted olmadan önceki ibadetleri ve sevabları yok olur. Yeniden imana gelirse, zenginse, tekrardan hacca gitmesi gerekir. Namazlarını, oruçlarını, zekâtlarını kaza gerekmez. Mürted olmadan ilkin, kazaya bırakmış olduklarını kaza etmesi lazımdır. Şu sebeple mürted olunca, önceki günahlar yok olmaz. (İslam Ahlakı)

Mürtedin dinsizlik zamanında kılmadığı namazları kaza etmesi gerekmez. (Hindiyye)

Hindiyye’de yalnız, mürted iken kılmadığı namazları kaza etmez deniyor. Mürtedlikten ilkin kılmadığı namazları kaza edeceği anlaşılmaktadır.

Dininden dönen bir kimse, mürtedliği zamanındaki namazlarını kaza etmediği şeklinde, daha ilkin kıldığı namazlarını da kaza etmez. Bundan yalnız hac müstesnadır. (Dürr-ül-muhtar)

Burayı açıklayan İbni Abidin hazretleri, (Daha ilkin kıldıklarını iade etmez) buyuruyor. Buradan da, kılmadıklarını kaza etmesi gerektiği anlaşılmaktadır, şu sebeple Dürer ve gurer’de bu husus açıkça bildirilmiştir.

Mürted inanç edebilir
Sual:
(Bir âyette, bir Müslüman mürted olsa, sonrasında tevbe edip Müslüman olsa, sonrasında yeniden mürted olsa, bundan sonrasında tevbe etse bile, artık o affedilmez) deniyormuş. Bu doğru mu?
CEVAP
Doğru değildir. O âyet-i kerimenin meali şöyledir: (İman edip sonrasında inkâr edenleri, sonrasında gene inanç edip yeniden inkâr edenleri, sonrasında da inkârlarını arttıranları, Tanrı ne bağışlayacak, ne de onları doğru yola iletecektir.) [Nisa 137]

Burada, (İnkârdan sonrasında tevbe edenler affedilmez) denmiyor, (İnkârlarını arttıranlar şu demek oluyor ki kâfir olarak devam edenler affedilmez) deniyor. Bir kimse kaç kere mürted olursa olsun, sonunda tevbe ederse Müslüman olur. Şu demek oluyor ki bin kere tevbesini bozsa da, sonunda tevbe etmişse, son durumu geçerli olur. Yargı, neticeye nazaran verilir. İmam-ı Kurtubi hazretleri de buyurdu ki: Bu âyet-i kerimeye nazaran, Musa aleyhisselama inanç edip, sonrasında Üzeyir aleyhisselamı inkâr edip kâfir olanları, sonrasında Üzeyir aleyhisselama inanç edip de, ondan sonra İsa aleyhisselamı inkâr edip kâfir olanları, sonrasında da Muhammed aleyhisselamı inkâr ederek küfürlerini artırmış olanları Tanrı mağfiret etmez. (Sonrasında da küfürlerini artırmış olanlar) sözünün anlamı, (Sövgü suretiyle ısrar edenler) anlamına gelir. (Kurtubi Tefsiri)

Bir önceki yazımız olan Dört mezhepte de haramdır başlıklı makalemizde haramd ve mezhepte hakkında bilgiler verilmektedir.

Cennet

Share
Published by
Cennet

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago