Mürted müslüman olsa

Sual: Mürted, yeniden Müslüman olunca, mürted olmadan ilkin kılmadığı namazları kaza etmesi gerekir mi?
CEVAP
Müslüman iken dinden çıkana mürted denir. Mürted, Müslüman olunca, Müslüman iken terk etmiş olduğu ibadetleri kaza etmesi gerekir, şu sebeple namaz ve orucu terk etmek günahtır ve yeniden Müslüman olduktan sonrasında günah kalımlı kalır. (Dürer ve gurer)

Mürtedin, mürted olmadan önceki ibadetleri ve sevabları yok olur. Yeniden imana gelirse, zenginse, tekrardan hacca gitmesi gerekir. Namazlarını, oruçlarını, zekâtlarını kaza gerekmez. Mürted olmadan ilkin, kazaya bırakmış olduklarını kaza etmesi lazımdır. Şu sebeple mürted olunca, önceki günahlar yok olmaz. (İslam Ahlakı)

Mürtedin dinsizlik zamanında kılmadığı namazları kaza etmesi gerekmez. (Hindiyye)

Hindiyye’de yalnız, mürted iken kılmadığı namazları kaza etmez deniyor. Mürtedlikten ilkin kılmadığı namazları kaza edeceği anlaşılmaktadır.

Dininden dönen bir kimse, mürtedliği zamanındaki namazlarını kaza etmediği şeklinde, daha ilkin kıldığı namazlarını da kaza etmez. Bundan yalnız hac müstesnadır. (Dürr-ül-muhtar)

Burayı açıklayan İbni Abidin hazretleri, (Daha ilkin kıldıklarını iade etmez) buyuruyor. Buradan da, kılmadıklarını kaza etmesi gerektiği anlaşılmaktadır, şu sebeple Dürer ve gurer’de bu husus açıkça bildirilmiştir.

Mürted inanç edebilir
Sual:
(Bir âyette, bir Müslüman mürted olsa, sonrasında tevbe edip Müslüman olsa, sonrasında yeniden mürted olsa, bundan sonrasında tevbe etse bile, artık o affedilmez) deniyormuş. Bu doğru mu?
CEVAP
Doğru değildir. O âyet-i kerimenin meali şöyledir: (İman edip sonrasında inkâr edenleri, sonrasında gene inanç edip yeniden inkâr edenleri, sonrasında da inkârlarını arttıranları, Tanrı ne bağışlayacak, ne de onları doğru yola iletecektir.) [Nisa 137]

Burada, (İnkârdan sonrasında tevbe edenler affedilmez) denmiyor, (İnkârlarını arttıranlar şu demek oluyor ki kâfir olarak devam edenler affedilmez) deniyor. Bir kimse kaç kere mürted olursa olsun, sonunda tevbe ederse Müslüman olur. Şu demek oluyor ki bin kere tevbesini bozsa da, sonunda tevbe etmişse, son durumu geçerli olur. Yargı, neticeye nazaran verilir. İmam-ı Kurtubi hazretleri de buyurdu ki: Bu âyet-i kerimeye nazaran, Musa aleyhisselama inanç edip, sonrasında Üzeyir aleyhisselamı inkâr edip kâfir olanları, sonrasında Üzeyir aleyhisselama inanç edip de, ondan sonra İsa aleyhisselamı inkâr edip kâfir olanları, sonrasında da Muhammed aleyhisselamı inkâr ederek küfürlerini artırmış olanları Tanrı mağfiret etmez. (Sonrasında da küfürlerini artırmış olanlar) sözünün anlamı, (Sövgü suretiyle ısrar edenler) anlamına gelir. (Kurtubi Tefsiri)

Bir önceki yazımız olan Dört mezhepte de haramdır başlıklı makalemizde haramd ve mezhepte hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.