Categories: Namaz ve Abdest

Teravih Namazları

11 ayın sultanı olan Ramazan ayında her gece kılınan namaz olan teravih namazları, çeşitli rivayetlere göre kesin olarak kaç rekat olduğu bilinmemektedir. Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.v)’in bu konuda herhangi bir açıklamam yapmamıştır. Ancak Hz. Ömer ile kılınan Teravih namazlarına dair iki farklı rivayet göze çarpmaktadır. Bir rivayete göre Teravih namazları on rekat iken, bir diğer rivayete göre ise teravih namazları yirmi rekattan oluşmaktadır. Ancak çeşitli kaynaklara göre yirmi rekatın daha çok öne çıktığı ve o dönemden günümüze kadar Teravih namazlarının yirmi rekat olarak kılındığı bilinmektedir. Teravih namazı, telafi ibadeti olmasından ötürü, pekte farz sayılabilecek bir namaz değildir. Bu nedenle çeşitli mazeretlerden ötürü evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekata kadar kişi kendisi evde Teravih namazı kılabilmektedir. Ancak teravih namazlarında cemaatle kılmak daha iyi olacaktır.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Günümüzde birçok kişi camide hocasıyla birlikte teravih namazlarını kıldığı için genel anlamda Teravih namazlarının detayları hakkında pekte bilgi sahibi olmamaktadır. Bu nedenle “teravih namazı nasıl kılınır?” sorusunun cevabını fazlasıyla merak etmektedir.

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan hemen sonra Teravih namazına başlanmaktadır.

– Öncelikle niyet edilir ve “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” cümlesi kurulur. Bu niyetin ardından hoca tekbir getirir ve eller bağlanır.

– Cemaat hemen hocanın tekbirinden sonra Sübhaneke suresini okumaya başlar. Sonrasında ise imama uyulur ve rüku ile secde edilir.

– İkinci rekata kalkıldığında ise yine imama uyulur ve bunun ardından rüku ve secde edilir. Bu ilk oturuşta ise Ettehiyatü, Salli Barik duaları okunur ve üçücü rekata kalkılır.

– Üçüncü rekatta imam ve cemaat gizlice Sübhaneke okumakta, sonrasında ise imam sesli olarak Fatiha okumaktadır. Rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata geçilmektedir.

– Dördüncü rekatta yine imama uyulurken, rüku ve secdenin ardından oturulmaktadır. Bu oturuşta cemaat, sırasıyla Ettehiyyatü, Salli Barik, Rabbena atina ve Rabbena firli dularını okumaktadır. Sonrasında selam verilir ve böylelikle dördüncü rekata nokta koyulur. Bir diğer dördüncü rekatta böyle devam ederken, en son ise imam ve cemaat vitir namazının ardından teravih namazını tamamlar.

Bir önceki yazımız olan Necasetten Taharet başlıklı makalemizde abdest, necaset ve necasetten taharet hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago