Anasayfa » Namaz ve Abdest » Teravih Namazları

Teravih Namazları

11 ayın sultanı olan Ramazan ayında her gece kılınan namaz olan teravih namazları, çeşitli rivayetlere göre kesin olarak kaç rekat olduğu bilinmemektedir. Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.v)’in bu konuda herhangi bir açıklamam yapmamıştır. Ancak Hz. Ömer ile kılınan Teravih namazlarına dair iki farklı rivayet göze çarpmaktadır. Bir rivayete göre Teravih namazları on rekat iken, bir diğer rivayete göre ise teravih namazları yirmi rekattan oluşmaktadır. Ancak çeşitli kaynaklara göre yirmi rekatın daha çok öne çıktığı ve o dönemden günümüze kadar Teravih namazlarının yirmi rekat olarak kılındığı bilinmektedir. Teravih namazı, telafi ibadeti olmasından ötürü, pekte farz sayılabilecek bir namaz değildir. Bu nedenle çeşitli mazeretlerden ötürü evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekata kadar kişi kendisi evde Teravih namazı kılabilmektedir. Ancak teravih namazlarında cemaatle kılmak daha iyi olacaktır.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Günümüzde birçok kişi camide hocasıyla birlikte teravih namazlarını kıldığı için genel anlamda Teravih namazlarının detayları hakkında pekte bilgi sahibi olmamaktadır. Bu nedenle “teravih namazı nasıl kılınır?” sorusunun cevabını fazlasıyla merak etmektedir.

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan hemen sonra Teravih namazına başlanmaktadır.

– Öncelikle niyet edilir ve “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” cümlesi kurulur. Bu niyetin ardından hoca tekbir getirir ve eller bağlanır.

– Cemaat hemen hocanın tekbirinden sonra Sübhaneke suresini okumaya başlar. Sonrasında ise imama uyulur ve rüku ile secde edilir.

– İkinci rekata kalkıldığında ise yine imama uyulur ve bunun ardından rüku ve secde edilir. Bu ilk oturuşta ise Ettehiyatü, Salli Barik duaları okunur ve üçücü rekata kalkılır.

– Üçüncü rekatta imam ve cemaat gizlice Sübhaneke okumakta, sonrasında ise imam sesli olarak Fatiha okumaktadır. Rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata geçilmektedir.

– Dördüncü rekatta yine imama uyulurken, rüku ve secdenin ardından oturulmaktadır. Bu oturuşta cemaat, sırasıyla Ettehiyyatü, Salli Barik, Rabbena atina ve Rabbena firli dularını okumaktadır. Sonrasında selam verilir ve böylelikle dördüncü rekata nokta koyulur. Bir diğer dördüncü rekatta böyle devam ederken, en son ise imam ve cemaat vitir namazının ardından teravih namazını tamamlar.

Bir önceki yazımız olan Necasetten Taharet başlıklı makalemizde abdest, necaset ve necasetten taharet hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Namazın Farzları

Dinimize göre namazın farzları konusunda 12 husus bulunmaktadır. Bu hususlardan bazıları namaz sonrasını kapsarken, bazıları …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.