Suçluya ceza zulüm müdür?

Sual: Bir ateist, (Kâfir niye Cehenneme gidip azap görsün ki? Kâfiri Tanrı yaratmadı mı? Ne diye O Cehenneme atıyor? Bu insanlığa, adalete yakışır mı, zulüm değil mi) diyor. Ne yanıt verebiliriz?
CEVAP
Cezasız sistem olur mu? Suçluya ceza, asla zulüm olur mu? Düşünün, bir kimse, çoluk çocuk, genç-ihtiyar, kadın-erkek, hasta-sağlam, suçlu-suçsuz demiyor, yüzlerce kişiyi öldürüyor, gözlerini çıkarıyor, ölülerini de yakıyor. Bu yırtıcı mahluk ölüm cezasına çarptırılmalı dendiği vakit, (Ölüm cezası, barbarlıktır, bu insanlığa, adalete yakışmaz) deniyor. Cani yüzlerce kişiyi öldürüyor, onunki sanki insanlığa uygunmuş şeklinde kabul ediliyor, cani savunuluyor. Bu da, öteki canilere fena örnek oluyor, onlara cesaret veriyor, sanki öldürmek teşvik ediliyor. Eğer bu caniye, ABD’daki şeklinde ölüm cezası verilse, öteki caniler bundan çekinebilir. En azından suçsuz insanları öldürenlerin sayısı fazlaca azalır. Ceza hafifçe olursa kabahat oranı yükselir, ceza ağır olursa kabahat oranı azalır. Maksat, insanların ölmesini önlemek, onlara iyilik ise cezalar ağır olmalıdır. Eğer insanların öldürülmesine ehemmiyet verilmiyorsa, öldürenlere asla ceza verilmemelidir. Bunların hangisi adalettir? Suçluyu özgür bırakmak mı, yoksa suçu önleyecek ceza vermek mi?

İmam-ı Rabbani
hazretleri buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, suçlu suçsuz tüm insanları Cehenneme koyup, sonsuz azap yapsaydı, kimin bir şey anlatmaya hakkı olabilirdi? Şu sebeple kendi yarattığı, yetiştirdiği mülkünü kullanıyor. Başkası yok ki, onun mülküne saldırı olsun ve zulüm denilebilsin. Hâlbuki insanların kullandığı mallar, mülkler, gerçekte onların değil, hepsi Tanrı’ındır. Bizim bunlara el uzatmamız, karışmamız zulüm olur. Allahü teâlâ, bu dünyanın düzeni için ve bazı yararlı şeylere yol açması için, bu tarz şeyleri bizlere mülk kılmış ise de, gerçekte hepsi Onundur. O halde, bizim bu tarz şeyleri, aslolan sahibinin izin verdiği kadar, izin verdiği şekilde kullanmamız gerekir.

Ateist bir yaratıcıya inanmadığı için bu şekilde soru soruyor. Eğer her şeyi yaratanın Tanrı olduğuna inansaydı bu şekilde soru soramazdı. Şu sebeple bir kimse kendi evindeki eşyaları istediği şeklinde kullanamaz mı? Eskiyenleri yada yenilerini çöpe atamaz mı? Mal onunsa istediği şeklinde tutum hakkına haiz değil mi? Allahü teâlâ da kendi yarattıklarını suçsuz da olsa Cehenneme atabilir. Fakat kayra ediyor, suçsuzu Cehenneme atmıyor, kısaca inanç edenleri Cehenneme atmıyor. Kanunlara karşı gelen, onları çiğneyenin cezalandırılması düzgüsel ise, Tanrı’ın emrine uymayanların da cezalandırılması niye zulüm olsun?

Sövgü ve zulüm
Sual:
Bir kâfir, yaşamış olduğu yüz yıl içinde işlediği günahlar için sonsuz olarak Cehennemde kalmasına zulüm diyen Almanlar vardır. Yüz senelik kâfirliğin karşılığı niçin sonsuz cezadır?
CEVAP
Bunun hikmetini Cenab-ı Hak açıkça bildirmemiştir. Bazı âlimler bildiriyor ki:
Kâfirler, sonsuz yaşasaydı, sonsuz kâfir kalmak niyetinde oldukları için, küfürlerinin cezası Cehennemde sonsuz azaptır. Bunun için kâfirlere olan sonsuz azaba zulüm denilemez.

Bir önceki yazımız olan Allahü teâlânın adaleti başlıklı makalemizde adaleti, allahu ve tealan hakkında bilgiler verilmektedir.

Cennet

Share
Published by
Cennet
Tags: mudurzulum

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago