İslamda Evlilik ve Aile Hayatı

İslam dini büluğ çağını geçmiş tüm Müslüman insanların aile kurmasını söylemektedir. Buna hitaben evlilik mertebesini Müslümanlar için aile hayatını yaşamaları için ibadet olarak var saymıştır. İslam’ın vermiş olduğu hukuk çerçevesinde bir Müslüman’ın evlenerek hem medeni hem de ibadetini yapmış sayılmaktadır. Ecirlere ulaşacağı dile getirilen evlilik hususunda, nikahın rükûn ve şartlarını İslam dini belirlediği için bir Müslüman’ın evlenerek yuvar kurması ve ailesine bağlı kalması, onları kimselere muhtaç etmemesi İslam dininin ibadetleri içerisinde yer almaktadır.

İSLAM’DA AİLE HAYATI

İslam dininde Aile, kulluk ve iman bilincine dayanmaktadır. Dünya, devlet ve toplum büyük bir aile olmakta, çiftlerin aile kurması ise bir küçük ümmet ve minyatür devlet ortaya çıkarmaktadır. Bir insan ki; aile içerisinde İslam’ı hakim kılamıyor ise devlet, toplum veya sokaklarda şeriatı hakim kılmaları da olanaksız ve beklenilmeyen bir durumdur. Nikah, Allah tarafından bahşedilen hayatın sürdürülebilmesi ve “ev” diye tabir edilen okulun içerisinde yer alan çocuklarının İslam bilincinde olarak yaşamasına adına hayatlarına katmış oldukları nikah ile eşleştirmektedir. Birçok dini alimler tarafından evliliğinin birçok ibadetten daha üstün olduğu ve her bireyin büluğ çağından hemen sonra mutlaka evlenmesi ve İslam dinine göre bir aile kurmasını dile getirmektedir.

Bir erkek ve bir kadın birbirlerini tamamlayan ve tüm kusurların örtebilen bir elmanın iki yarısı gibidir. Fakat bu iki yarı elmadan biri çürük ise bir diğer parçaya da zarar vermekte ve kısa zamanda diğer parçanın çürümesini sağlamaktadır. Buna hitaben bir erkek ve kadının birbirine sağlam şekilde bağlı olması için İslam dininin örf ve adetlerine göre yaşanılan hayatlara ait olmaları gerekmektedir. Nedeni ise İslam dininin hoşgörü dini, nezaket dili, sevgi dili ve temizlik dili olduğundandır. İslam dinine sahip bir Müslüman eşine zulüm etmez, haram’a el uzatmaz, mazlumu ezmez ve insanların hakkına göz koymaz. Bu nedenledir ki, İslam dinini yaşayan bir Müslüman’ın merhametli ve dürüst olması eşinin de aynı şekilde bu huylar içerisinde olması sağlam bir aile temelini oluşturmaya vesile etmektedir .

Bir önceki yazımız olan Tevekkül'ün dinimizde anlamı nedir? başlıklı makalemizde TEVEKKÜL, tevekkül anlamı ve tevekkül ayetleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Cennetin Bahcesi

Share
Published by
Cennetin Bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago