Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Mezhep Nedir?

Mezhep Nedir?

Yüce Mevla insanlara dinlerini doğru bir şekilde yaşaması için onlara Kuran-ı Kerim’ i indirmiştir. Bu nedenle de günlük yaşantınızda yaptığınız her şeyin Kuran’a (Kur’an) göre olması gerekir. Ancak bazen de hayatımızda yapacağımız bir takım değişiklikler ya da hareketlerin karşılığını Kuran’ da bulamayız. Aslında yorumlayamayız demek daha doğru olacaktır. İşte bu dakikadan sonra bizim için en uygun olan şey hadisler ve sünnetlerdir. Ancak burada da farklı bir durum söz konusudur ki ayet, hadis ve sünnetler farklı kesimler tarafından farklı yorumlanmış bu farklı yorumlamalar ise beraberinde mezhepleri meydana getirmiştir.

Müslüman bir kişinin şunu çok iyi bilmesi gerekir. Mezhepler kesinlikle bir din değildir ve de bu şekilde gösterilmemeleridir. Buradan hareketle yola çıkacak olursak mezhep kurucuları da hiçbir zaman din koruyucusu ya da tebliğcisi olarak isimlendirilemez.  Kısacası mezheplere İslam’ın anlaşılma ve düşünülmesi sonrasında da yorumlanmasında farklı düşünce ekolleri denilebilmektedir. Dinde en önemli konu Allah’ a inanç ve tapmayı gerektirir.

Fakat burada başka bir durum daha ortaya çıkar. Bu inanç ve ibadetinde aynı zamanda bir sistemi olması gerekir.  Örneğin namaz kılarken ellerimizi istediğimiz şekilde kaldıramayız bu Kuran’ı kerimde yazılmıştır ancak farklı, farklı yorumlanmıştır.  Mezhepler burada ortaya çıkarlar ve görev üstlenirler.

Mezhepleri iki gruba ayırabiliriz bunlar;

  1. Fıkhi Mezhepler
  2. İtikadi Mezhepler

 

1.FIKHI MEZHEPLER

Fıkhı mezhebi tarif ederken şu şekilde bir tanımlama yapabiliriz. İnsanın hayatını İslam dinine göre devam ettirebilmesi için ibadeti, evlilikleri, boşanmaları, ticaretini, mirasını ve de ameli gibi tüm konuların sistem haline getirilmiş olduğu mezheplerdir.

Fıkhi mezhepler de kendileri içerisinde 4 gruba ayrılmıştır onlarda kısaca şu şekilde belirtilmiştir.

  • Hanefi Mezhebi
  • Maliki Mezhebi
  • Şafiî Mezhebi
  • Hanbelî Mezhebi

2.İTİKADİ MEZHEPLER

İtikadı ilk önce kelime anlamıyla ele almak doğru olacaktır.  Aksine bir ihtimal vermeden her şeyi kabullenmek anlamına gelir. Gönülden bir bağlanma söz konusu olmak durumundadır. Burada iman ile inanç sistemleştirilmiştir.

  • Ehl-i Sünnet Mezhebi
  • Ehl-i Bid’a Mezhebi
  • Ehl-i Delalet Mezhebi

Bir önceki yazımız olan Üç Aylar ve Ragaib Kandili Mesajı başlıklı makalemizde 2017 üç aylar başlangıcı, regaib kandili 2017 ve üç aylar hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.