Oruç

Oruç belirli bir zaman içinde, yani imsağın girişiyle iftar vaktinin akşam namazının okunuşuyla beraber girmesi arasında insanın nefsi arzularından ve yiyecek içeceklerden uzak durmasıdır. Oruç bir ay boyunca Hicri takvimdeki 2 mübarek ay Recep ve Şaban aylarından sonra gelen 3. Mübarek ay olan Ramazan ayında tutulur.Yüce Kur’an-ı Kerim de yine Ramazan ayının kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır. Ramazan ayı her yıl miladi takvime göre 10 ya da 11 gün geri gelmektedir. Bunun nedeni ise Mübarek ayların Miladi takvime göre hesaplanmasıdır. Hicri takvimin 355 ya da 356 gün Miladi takvimin ise 365 gün olarak hesaplanmasıdır .Oruç kelimesinin Arapçası ise ‘’Savm’’ ya da ‘’Sıyam’’ dır.

İslam’ın farzlarından olan oruç peygamberimizin Medine’ye hicretinden bir buçuk sene sonra şaban ayının onuncu gününde akıl baliğ olan her Müslüman’a farz kılınmıştır.

Oruç tutmak sadece aç susuz ve cinsel isteklerden uzak kalmak olarak düşünülmemelidir. Bu ibadet insanın nefsini köreltir, vücudun sıhhatini düzeltir, insanı zinde tutar, aç kalmış fakir gariban insanların halini anlamamız konusunda bize büyük bir ders olur ve insana şükrü öğretmenin en iyi yollarındandır.

Oruç İslam’ın 5 şartından biri olmakla beraber, insanın sıhhati içinde çok önemli bir ibadettir. Vücuda gün içerisinde hafiflik verdiği için çalışan insanları rahatsız etmez ve daha rahat çalışabilme imkanıyla zindelik verir. Ramazan aylarında kendimizi rahat hissetmemizin nedeni de bu zindeliktir. Oruçluyken ramazan ayında vücudumuzdaki iç organlar yılın diğer aylarına kıyasla daha rahat çalışır. Çünkü insan midesinin boş olması diğer organlara da rahatlık verir. Ayrıca pazartesi ve Perşembe günleri de oruç tutmak Peygamber efendimizin sünnetlerindendir.

Oruçlu bir insan sahur vakti ve iftarda olmak üzere günde iki öğün yemek yer. Bu da günümüz tıbbının ve doktorlarının tavsiye ettiği beslenme şeklidir. Sahur yemeği yemek çok faydalıdır ve sahursuz tutulan oruç insana zararlı olabilir. Peygamber efendim (s.a.v) şöyle buyurmuştur ; Sahur yemeğinde bereket vardır.

Orucu bozan durumlar: Yemek yemek, bir şey içmek , cinsel ilişkiye girmek. Nargile sigara vb. şeyler kullanılması da orucu bozar. Ağızdan alınan ilaçlara da yemek yeme hükmüyle aynı hüküm verilir.

Orucu bozmayan durumlar: Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içmek, ağza gelen kusmuğun geri gitmesi, (Bir avuçtan az kusmakta orucu bozmaz) oksijen tüpüyle hava verilmesi, göze ilaç damlatmak, göze ilaç damlatmak, gıybet/dedikodu etmek,rüyada ihtilam olmak (uyanıldığında gusül alınabilir), güzel koku koklamak, ağzı yıkadıktan sonra kalan yaşlığı tükürükle beraber yutmak, dişler arasında kalan nohuttan küçük maddeyi yutmak, uyanıkken sadece bakarak cünüp olmak, cinsel organdan mezi gelmesi, misvak kullanmak.

Oruç bozulduğunda mükellef kişi bozulma şekline göre ya kaza orucu tutar ya da kefaret orucu tutar. Kefaret orucu iki ay boyunca ara vermeden ve sonra bir gün kaza orucu tutmayla beraber 61 gün tutulur.

Kaza gerektiren durumlar: Boğaza kaçan yağmur, dolu, kar, abdest alırken boğaza ya da genze hatayla su kaçması, zor kullanılarak orucu bozdurmak, unutarak yiyip içtikten sonra oruç bozuldu zannederek bir şeyler yemek, dişler arasında kalan nohut büyüklüğünde kalan şeyi yemek, sahur vaktinin geçtiğinden haberi olmadan yemeye devam etmek, oruca niyet etmeden yiyip içmek de sadece kaza gerektirir.

Kefaret orucu gerektiren durumlar: Cinsel ilişkiye girmek, bilerek yiyip içmek ilaç yutmak, ağza giren kar yağmur ya da doluyu bilerek yutmak, sigara tütün kullanmak.

 

 

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.