Anasayfa » Genel » Haram ve iyi niyet

Haram ve iyi niyet

Sual: Şir’at-ül-İslam kitabının şerhinde, (Hanım kocası için koku sürünür de, sokağa çıkarken, başka erkeklere kokusunu duyurmak niyeti olmasa günah olmaz) deniyor. Sokağa koku sürünerek çıkmak haram değil mi? İyi niyetle haram, helal hale gelir mi?
CEVAP
Şir’at-ül-İslam şerhi, kıymetli bir kitapsa da bu şekilde hataları da vardır.

S. Ebediyye’de de, (Şir’at-ül-İslam kitabını şerh eden, Yakub bin Seyyid Ali’nin [rahmetullahi aleyh], yakarma faslına yapmış olduğu ilâvelerde, “Dualardan sonrasında, Sübhâne rabbinâ demek, Sübhâne rabbike demekten daha yerinde olur; zira maksat, âyet okumak değil, yakarma ve senâdır” demesi yanlıştır. Kur’an-ı kerimdeki duaları okurken değişiklik yapmak, Kur’an-ı kerimi değişiklik yapmak olur) denilerek, doğrusu bildirilmektedir.

İslam Ahlakı kitabında ise, (Şir’at-ül-İslam) kitabından bir tek, (Kadının koku sürünerek, ziynetlerini göstererek sokağa çıkması haramdır) kısmı alınmış, bildirdiğiniz kısım alınmamış.

Nikâhta, boşamakta, boşamaktan vazgeçmekte, köle azadında, adakta, alışverişte, hediyede söz geçerli olup niyet geçersiz olduğu benzer biçimde, haram işlemekte de, iyi niyet geçersizdir. (Ameller niyete göredir) hadis-i şerifi, taat ve mubahlara niyete gore sevab verileceğini bildirmektedir. Günahlar, iyi niyetle de işlense, günah olmaktan çıkmaz. Bir karı sokağa çıkarken iyi niyetlerle koku sürünse, kolye, bilezik benzer biçimde ziynetlerini gösterse haram işlemiş olur. İyi niyeti onu kurtarmaz. Ben kolyeyi kocam için takmıştım, kokuyu kocam için sürünmüştüm demesi günahtan kurtarmaz.

Bayanların sokağa çıkarken koku sürünmeleri haramdır. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bir karı koku sürünüp dışarı çıkar ve kokusunu duyurmak için bir topluluğun yanından geçerse, ona bakana da, kendisine de zina günahı [göz zinası] yüklenir.) [Nesai]

(Her göz zina edebilir. Koku sürünüp sokağa çıkan hanım da zaniyedir.) [Tirmizi] (Göz zinası işlemiş olur.)

(Hanım sokağa çıkarken koku sürünmesin.) [Müslim]

(Koku sürünen hanım, sokağa çıkarken, cünüplükten yıkanır benzer biçimde yıkansın!) [Nesai]

Sual: İnsanların, arkadaşların gönlünü almak, kalplerini kırmamak için günah işlenebilir mi?
Yanıt: Arkadaşlarının gönlünü hoş etmeyi niyet ederek, içmediği hâlde içki sofrasına oturmak ve (Amel niyete gore değerlenir) hadis-i şerifini söylemek, doğru değildir. Şundan dolayı niyet, ibadetlere ve mubah işlere etki eder. Haramlar, günahlar, iyi niyetle caiz olmaz. Kahramanlık göstermek yada para kazanmak için savaşan kimse, cihat sevabı kazanmaz. Mubahlar iyi niyetle yapılınca, hayır olup sevap kazanılır. Fakat, mümin kardeşinin gönlünü hoş etmek niyeti ile haram işlemek caiz olmaz ve (Mümini sevindireni, Allahü teâlâ sevindirir) hadis-i şerifine uyulmuş olmaz. Sadece yoksulluk ve fitne uyandırmamak için, içmemek şartı ile içki sofrasına oturabilir ise de, evvel bundan sakınmak lazımdır.

Bir önceki yazımız olan Ağaç dikmenin önemi başlıklı makalemizde dikmenin ve onemi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Pahalı maden

Sual: Kol saatlerinin camlarını çizilmeye karşı dayanıklı olması için safir’den, kasasını da dayanıklı olması için …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.