Anasayfa » Video » Faiz Hakkında Ayetler

Faiz Hakkında Ayetler

Bakara suresi 275. ve 278. ayetler arasında şöyle buyrulmaktadır:

Faiz yiyenler kabirlerinden ancak şeytan çarpmış kimselerin kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların,  “Alışveriş de faiz gibidir.” demeleri yüzündendir. Hâlbuki Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kim, Rabbinden kendisine gelen bir öğüt üzerine faizciliğe son verirse, geçmişte olanlar kendisine aittir ve hakkındaki hüküm de Allah’a kalmıştır. Kim de yeniden faize dönerse işte onlar cehennemliktir, orada temelli kalacaklardır. Allah faizi mahveder, sadakaları bereketlendirir. Allah nankör ve günahkâr olan hiç kimseyi sevmez.

Bu ayet-i kerimede şu noktalar üzerinde duracağız:

1- Birinci Nokta : Faiz yiyenler kabirlerinden şeytanın çarpıp delirttiği kimseler gibi kalkarlar. Bu, faize bulaşanlara verilen bir cezadır. Avf İbni Malik’ten rivayet edilen bir hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Af olunmayan günahlardan sakınınız… Onlardan biri de faiz yemektir. Her kim faiz yerse kıyamet gününde deli ve çarpılmış olarak gelir.” Daha sonra Efendimiz (s.a.v.) tefsirini yaptığımız ayet-i kerimeyi okumuştur: Faiz yiyenler kabirlerinden ancak Şeytanın çarpmış olduğu, delirmiş bir şahıs gibi kalkarlar. (Taberani)

Ey faiz yiyen kişi! Üç günlük dünya malı için, kabirden şeytanın çarpıp delirttiği kimse gibi kalkmaya razı mısın? Bırak kazanmaya çalıştığın azıcık malları, dünyanın kendisi ve tamamı buna değer mi? Dünyada kaç günün kaldı? Bütün dünya senin olsa, ölümle, “haydi dışarı” denilmeyecek mi? Çok kısa bir zaman sonra dünyayı ve sevdiğin malları terk etmeyecek misin? Evet, faizden kazandığın malları terk edeceksin, lakin günahını sırtına yükleyip gideceksin.

Zikrettiğimiz ayet-i kerimede üzerinde duracağımız 2. ikinci nokta, faiz yiyenlerin: “Alışveriş de faiz gibidir.” demeleridir. Yani onlar faiz ile alışverişi aynı kefeye koymuşlardır. Onların bu sözünü bu asrın faizcileri de söylemekte ve şöyle demektedirler: Biz alışveriş yapıyoruz. Parayla parayı satıyoruz. Bunun diğer alışverişten farkı yok ki…”

Onların bu sözlerine karşı ayet-i kerimede Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Hâlbuki Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır.”

Ey faize bulaşan Müslüman! Artık Allah’ın bu sözü üzerine hâlâ “faiz de alışveriş gibidir.” mi diyeceksin? Bil ki faiz alışveriş gibi değildir. Çünkü Allah faizi haram, alışverişi ise helal kılmıştır. Allah’ın bir şeyi haram kılması ondan kaçınmak için yeterli bir sebep değil midir?

Zikrettiğimiz ayet-i kerimede üzerinde duracağımız 3. üçüncü nokta: “Kim de yeniden faize dönerse işte onlar cehennemliktir, orada temelli kalacaklardır.” bölümüdür. Ey faize cesurca dalan insan! Görüyor musun, Rabbin faiz yiyenlerin akıbetini cehennem olarak bildirmiş ve orada ebedi kalacaklarını haber vermiştir. Bu haber seni korkutmuyor mu? Kalbine ne oldu ki, Rabbimizin korkutmasından bile hisse alamıyorsun? Ya da zannınca Cehenneme girmek ve orada ebedi kalmak kolay bir şey midir? Eğer sana kolay geliyorsa, Cehennem ile ilgili hazırlamış olduğumuz eseri seyretmeni tavsiye ediyoruz. Göreceksin ki, Cehennem hiç de öyle kolay girilecek bir yer değildir.

Zikrettiğimiz ayet-i kerimede üzerinde duracağımız 4. dördüncü nokta: Allah’ın faizi mahvetmesi ve sadakaları bereketlendirmesidir. “Mahvetmek”  olarak manalandırdığımız kelimenin kökü “mahk”dır. Mahk, bir şeyi yavaş yavaş eksiltip bereketini gidermektir. Faizin bereketinin giderilmesi ya dünyada ya da ahirette olur. Dünyadakine gelince, Efendimiz (s.a.v.) bu mahvolmayı şöyle beyan eder: “Faiz çok da olsa sonunda aza dönüşür.”  İşte bu sırdandır ki, faiz yiyenler eninde sonunda sefil olmakta ve perişan bir şekilde ölmektedirler.

Faizin ahiretteki mahvına gelince, İbni Abbas hazretleri bu konuda şöyle der: “Allah-u Teala, faiz yiyenin ne sadaka, ne cihat, ne hac, ne de sıla-i rahmini yani akraba ziyaretini kabul etmez.” (Hazin tefsiri)

Ey faize bulaşan kişi! Bil ki aldığın faiz mahvedilecektir. Yani malının bereketi gidecek ve elindekinden de olacaksın. Ama asıl mahv, ahirettedir. Faiz yemen sebebiyle, işlemiş olduğun salih amellerin yüzüne çarpılacak ve öyle pişman olacaksın ki, hayal bunun tasavvurundan acizdir. Gel aklını başına al, bugün tövbe et ve her türlü faizli muamelene bugün son ver.

Bir önceki yazımız olan Hz. Halid Bin Velid - Nihat Hatipoğlu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Faiz yiyen de, yediren de lanetlenmiştir

  Cabir İbni Abdullah hazretleri şöyle demiştir: Resulullah (s.a.v.) faiz yiyene, yedirene, kâtibine ve şahitlerine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.