Bast-ı zaman, zamanın genişlemesi veya zamanın esnemesi durumudur. Yani kolay bir dille açıklamak gerekirse çok uzun zaman sarf ederek yapılan bir işin yapılması mümkün olamayacak kadar kısa bir sürede yapılmasıdır. Örneğin bulunduğumuz şehirden çok daha uzaktaki bir şehre gitmek biz insanoğlunun saatlerimizi hatta günümüzü alır. Lakin Bast-ı zamanda böyle değildir. Örneğin bulunduğunuz yerden çok uzak bir yere göz açıp kapayıncaya kadar gidip gelebilmek gibi. Zamanı farklı boyutlarda kullanan varlıklar saniyeler hatta saliseler içinde böyle bir mesafeyi kat edebilirler. Böyle bir olay sadece Allah’ın izniyle mümkündür.
Bast-ı zaman melekler, şeytanlar veya diğer ruhani varlıklar için geçerlidir onlar bu şekilde hareket ederler. Ruhani varlıklar bast-ı zaman ile hareket ederler. İnsan her ne kadar maddi olarak görünse de aslında manevi olarak güçlü bir ruha sahiptir. İnsanın zamanı sınırlıdır. Örneğin bizler için gün 24 saattir ve bu değişmez. Günümüzde zamanı hep tutarlı kullanır zamanda tasarruf etmeye çalışırız. Fakat ruh için bir zaman kavramı yoktur. Ruh fizik ötesi yani metafiziksel bir varlık olduğu için zamanda sınırsız hareket edebilir. Örneğin bast-ı zamana örnek olarak lucid rüya yâda son günlerde çok popüler bir konu olan astral seyahati örnek verebiliriz. Çünkü astral seyahatte de zaman kavramı yoktur. Örneğin ışınlanmak yâda ışık hızında hareket etmek gibi eylemler bast-ı zaman ile mümkündür. Bast-ı zaman insan içinde mümkün olabilir. İnsan sadece etten kemikten yaratılamamıştır güçlü bir ruha da sahiptir. Eğer insan dünyevi şeylerden uzaklaşıp kendini yani zihnini ve ruhunu sadece Allah’a zikrederek zamanını onu düşünerek ve ibadet ederek geçirirse ruhani olarak düşünüp o şekilde hareket edebilir.
Öldükten sonra dirilmeye inanmakta ruhlarla alakalıdır. Öldükten sonra ruhumuz bast-ı zamanda hareket eder. Bast-ı zamanda yeryüzünden gökyüzü katına gitmek için geçen zaman göz açıp kapayınca kadar geçer. En kısa zaman dilini bu şekildedir. Örneğin Peygamber efendimizin yaptığı Miraç göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşmiştir. Bir anlık kısa bir zamanda gerçekleşen yolculuk aslında yıllarca süren ışık yılı mesafesinde olabilir. Kuran’da ve peygamberlerimizin hayatında birçok bast-ı zaman örneği vardır
Bir önceki yazımız olan Muta nikâhı Nedir? başlıklı makalemizde Muta, Muta nikâhı ve nikah hakkında bilgiler verilmektedir.