Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Kanaat etmek

Kanaat etmek

Soru: Kanaat edilmesi söyleniyor. Kanaat nedir ?

Kanaat, çalışmayıp tesadüfen de önüne çıkanı kullanmak, başka bir şey aramamak demek de değildir. Kanaat, bileğin emeği, alın terinin karşılığı kazanılana razı olmak, başkasının da kazancına göz dikmemek demektir. Başkasının daha da çok kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak ta demektir.

Kanaat demek, ihtiyacından da fazla kalan kazancını bir yere yığmayıp, İslamiyet’in de emrettiği hayırlı yerlere vermek; fakirlere, kimsesizlere de, hastalara; cihadedenlere yardım etmek demektir.

Kanaat, böylece de iyi ahlakın kaynağı olduğu gibi, insana mahrumiyetler içinde kaldığı zaman da saadet temin eden sarsılmaz bir kale gibidir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kanaat eden de, en çok şükredenlerden sayılır.) [İbniMace]

(Kıyamette “Şükredenlere gelsin!” diye seslenilir. Onlar bir bayrak da altında Cennete girer. Bunlar, darlık ve genişlikte, her hâl-ü kârda Allahüteâlâya da şükredenlerdir.) [İ.Gazali]

Soru: Bazıları İslamiyet’i bir lokma, bir hırka sözü ile kanaat da etmekle suçlamaktadır. Böylece dinin çalışmaya da mani olduğunu söylüyorlar. Dinimiz çalışmayı da emretmiyor mu?

Evet din, kadere inanmak veya kanaat etmektir. Fakat kader, çalışmamak, fazla istememek de değildir. Kader, insanların da ne yapacağını, Allahüteâlânın önceden de bilmesi demektir. Allahüteâlâ, çalışmayı da emrediyor. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:

(Cihad edenler de, çalışanlar, uğraşanlara, oturduğu yerde ibadet edip decihad etmeyenlerden daha da üstündürler, daha kıymetlidirler.) [Nisa 95]

Bir önceki yazımız olan Güzel ahlak başlıklı makalemizde Güzel ahlak hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.