Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » ABDEST NASIL ALINIR?

ABDEST NASIL ALINIR?

ABDEST NASIL ALINIR?

Namaz abdest almadan kılınmaz ve müminler günün büyük bir bölümünü abdestli olarak geçirirler. Peki, Abdest nasıl alınır? gusül ve namaz abdesti arasındaki farklar nelerdir?

Namaz için abdest nasıl alınır?

Namaz kılmak için gereken abdest niyetle başlar ve ‘Allah’ım Niyet ettim senin rızan için abdest almaya’ denilir. Sonra Eüzu Besmele çekilerek eller üç kez bilekler ile birlikte yıkanır. Sıralamaya göre daha sonra sağ el ile 3 kez ağza su alınır ve ağız içi tamamen kuruluk kalmayacak şekilde yıkanır. Burna 3 kez su verilir ve sol el ile burun sıkılarak içi temizlenir. Avuçlar birleştirilerek su alınıp alın ve çene ile birlikte yüzün tamamı üç kez yıkanır, sonra sol el ile sıvazlanarak sağ kol dirseklerle birlikte üç kez yıkanır ve aynı işlem sol kola da uygulanır. Abdest uzuvları yıkanmaya devam ederken eller tekrar yıkandıktan sonra sağ el ile başın dörtte birlik kısmına mes verilir sonrasında kulaklar ve ense yıkanır. En son olarak sağ ayağın en küçük parmak arasından başlayarak topuklarla birlikte ayak tamamen yıkanır, aynı işlem daha sonra sol ayağa da uygulanır. Bu işlemlerden sonra namaz abdesti tamamlanmış olur.

Efendimiz namaz için abdest nasıl alınır? sorusuna cevaben söyle söylemiştir. ‘Ümmetime zor gelmeyeceğini bilsem her vakitte gusül abdesti almalarını önerirdim’ şeklinde namaz için temizliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulanmıştır.

Namaz abdesti ile gusül abdesti arasındaki fark ise gusülde vücut tamamen yıkanırken namaz abdestinde yalnızca abdest uzuvları temizlenmektedir. En belirgin özelliği ile gusül abdesti ile namaz abdesti arasındaki fark budur. Bu iki abdeste ortak olan durumlar ise niyet ve abdeste besmele ile başlamaktadır.

namazz

 

Bir önceki yazımız olan İSLAM DİNİNE GÖRE KADIN NASIL ÖRTÜNMELİDİR? başlıklı makalemizde İSLAM DİNİNE GÖRE KADIN NASIL ÖRTÜNMELİDİR? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.