Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » PAYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI

PAYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI

PAYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI

Peygamber efendimizin güzel ahlakı  her dönem örnek gösterilmiş ve İslamiyet dinine inananların yol göstericisi olmuştur. Hz. Muhammed çocukluğundan beri hep örnek davranışlar sergilemiş, küfür ve yalandan sakınmıştır. Her kesinden ve her dinden insanı bir çatı altında toplayan herkese eşit davranan bir ahlakı vardı. Bir ayet  ben onu güzel ahlakı tamamlamak için gönder diye buyurmuş, yani güzel ahlakın önemi ve Hz. Muhammedin tamamlaması gerektiği bir olgu olduğu Allah tarafından belirtilmiştir.

Hz Muhammed (sav) her zaman ölçülü olmayı ve kararlarının arkasında durmayı severdi. Asla büyüklenmez ve böbürlenmezdi hep güller yüzlüydü kimsenin kalbini kırmazdı. Çocukları hep çok severdi cennet koktuklarını söylerdi. Herkesle sohbet eder ve hayırlı öğütler verirdi, kim onunla sohbet etse aşık olur onun hakkında övgüler sayardı. Öfkelenmeyi ve öfkeliyken hareket etmezdi, dünyalık işleri onu asla öfkelendiremezdi çünkü bu hayat geçiciydi. Hüznünü ve sevincini hep içinde yaşardı, herkesin derdi ve sıkıntıyla ilgilendirir herkesin sorularına çare bulurdu. Çok bağışlayıcıdı asla kin tutmazdı herkese barış ve sevgi dağıtır kimsenin arasında düşmanlık oluşmasına izin vermezdi. Barış ve sevgi adamıydı Allah yolundan hiç ayrılmaz o cennetle müjdelense  de yine de ibadet eder ve kullarının da bağışlanmasını isterdi.

Çok güvenilir olan peygamber efendimize bütün Mekke halkı güvenir ve bütün eşyalarının, mallarını ona emanet edelerdi. Bütün halkın güvendiği  Hz. Muhammed’e ”el emin” adını vermişlerdir anlamı güven veren kişi, güvenilir kişidir. Nerede bir kavga ve huzursuzluk çıkarsa peygamber efendimize gelir onlara yardım etmesini ve barışmalarını gerektiğin anlamasınız isterlerdi. Ağır başlı ve efendi biriydi asla çok konuşmayı sevmezdi boş vakitlerin hep ibadet ederdi. Bütün insanlığın örnek alması gereken bir ahlakı peygamber efendimizin hayatında bulabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan HZ. MUHAMMEDİN HAYATI başlıklı makalemizde HZ. MUHAMMEDİN HAYATI hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.