Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » SEFERİ NAMAZI NASIL KILINIR ?

SEFERİ NAMAZI NASIL KILINIR ?

SEFERİ NAMAZI

Konuya öncelikle seferinin ne anlama geldiği ile başlayalım. Seferi, bireyin herhangi bir sebeple ikamet ettiği yani düzenli olarak yaşadığı yerden belli bir mesafe olarak uzaklaşması veya başka bir yere gitmek için yola çıkan kişiye verilen isimdir. Genel olarak yolculuk meşakkatleri göz önünde bulundurularak yolcular için bir nevi kolaylıklar tanınmıştır.

Bu kolaylıklardan birisi Ramazan ayında yolculuk esnasında oruç tutmayıp bu orucu sonraya kaza etmek. Diğer durum ise yolcu 4 vakit olan farz namazlarını 2 rekât olarak kılmalarına izi verilmiştir.

Seferi namaz nasıl kılınır:Normal şartlar altında  4 rekatlık farz namazları 2 rekat şeklinde kılınır. Sünnetler ise tamamı kılınır veya müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir.

Bir farklı konuda Vatan konusudur. Bireyin yaşadığı, yani yerleştiği yere Vatan denir. Vatan kelimesi 3 şekilde tanımlanır:

  1. Vatan-ı asli: Bireyin doğup büyüdüğü, daha sonra evlendiği yerdir. Daimi olarak kalmak niyetiyle yerleştiği yerdir. Burayı da değiştirip temelli kalmak üzere başka yere göçebilir. Bu durumda göçtüğü yer vatan-ı asli olur.
  2. Vatan-ı ikamet: 15 gün veya daha çok kalıp, sonra çıkmaya niyet edilen yere denilir.
  3. Vatan-ı sükna: Bireyinuğradığı yer olup, 15 günden az kalmak için niyet edilen yahut bugün yarın çıkarım diyerek uzun müddet oturulan yerdir.

Konuyla ilgili:

“Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer kâfirlerin size kötülük etmesinden (fitne) korkarsanız, namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur” (en-Nisâ 4/101)

 

Bir önceki yazımız olan ABDESTİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN İKİ BOYUTU başlıklı makalemizde ABDESTİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN İKİ BOYUTU hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.