Oruç Çeşitleri
1-Farz Oruç :
Ramazan ayı içerisindeki tutulacak oruç ve herhangi bir şekilde mazeretli veya mazeretsiz olarak tutulamayan oruçlar farz orucudur.
Bunların dışında Ramazan ayında orucunu bozulması sonucu tutulması gereken kefaret orucu da farz oruçtur. Ramazan orucu hariç diğer kefaret oruçları istenilen zamanda tutabilirken Ramazan orucu aynı sene içerisinde tutulması gereken bir borçtur.
2- Vacip Oruç
Kişinin sorumlu olmadığı halde bir olaydan ötürü ibadetin kendisi için sorumlu hale getirmesidir. Eğer bir adak adamışsa adak sonucu bu orucu tutmak vaciptir. Atak tutulurken belli bir tarih verilmiş ise oruç o tarihlerde tutulması gerekir. Tarih belirtilmeyen oruçlarda ise zaman sınırlaması yoktur.
3-Nafile Oruç
Farz veya Vacip olan oruçlar dışında geri kalan oruçlar nafile oruçlar olarak adlandırılmaktadır. Burada kullanılan Nâfile, sözlük anlamı gereksiz anlamına gelen nafile den farklıdır. Buradaki anlamı fazladan yapılan iş anlamına gelmektedir. İnsanlar genelde Cenab-ı Hakkın rızasını kazanmak için Nafile orucunu tutarlar.
4-Mekruh Oruçlar
İslamiyet’te mekruh oruçlar ramazan bayramının ilk günü ile kurban bayramının son günü arasında tutula oruçlardır. Nedeni ise bu tarihler Müslümanlar için neşe ve mutluluk günleridir. Bu günlerde tutulan oruçlar bayramlara katılım göstermeme manasına geldiğinden dinen doğru bir davranış değildir. Cenab-ı Hakkın kullarına birer armağanı olan bayram günlerinde oruç tutmak, verilen ziyafetleri ret etmek dinen doğru değildir.
Bir önceki yazımız olan Orucu Bozan Durumlar ? başlıklı makalemizde Orucu Bozan Durumlar ? hakkında bilgiler verilmektedir.