Allah’ın işitmesi ve görmesi

Sual: Kitaplarda, (Allahü teâlâ işitir, görür, fakat Onun işitmesi, görmesi bizimki şeklinde vasıtayla, şu demek oluyor ki göz ve kulakla değildir) diye bildiriliyor. O vakit bunun şeklinde, (Allah’ın gözü, kulağı vardır; fakat bizim gözümüze, kulağımıza benzemez, iyi mi olduğu bilinemez) demek caiz olur mu?
CEVAP
Hayır, kesinlikle caiz olmaz. Bunu söyleyen, Mücessime ve Müşebbihe ismindeki sapık fırkalardır. Bunlar, (Tanrı cisimdir) diyerek Onu mahlûklara benzetiyorlar. Bunun şeklinde Vehhabiler de, (Allah’ın eli vardır, fakat bizimki şeklinde değildir, iyi mi olduğu bilinemez) diyorlar. Hâşâ, (Gözü, kulağı yada eli vardır) demek, yaratılmışlara benzetmek olur. (Gözünün, elinin iyi mi olduğu bilinemez, malum şeylere benzemez) dense de, mahlûklara benzetilmiş olur, şundan dolayı göz, kulak ve el birer organdır şu demek oluyor ki maddedir, cisimdir. Allahü teâlâ ise, bunlardan uzaktır. Bir âyet-i kerime meali:
(Onun aynı hiçbir şey yoktur, O hiçbir şeye benzemez.) [Şura 11]

İmam-ı Rabbânî hazretleri de buyuruyor ki: Allahü teâlâ, madde ve cisim değildir. O, bildiğimiz, düşünebileceğimiz şeyler şeklinde değildir. Iyi mi olduğu anlaşılması imkansız, düşünülemez. Aynı olması imkansız. Şu kadar biliriz ki, Allahü teâlâ vardır, bildirdiği sıfatları da vardır, fakat kendisinde, varlığında ve sıfatlarında akla gelen, hayâlimize gelen her şeyden münezzehtir, uzaktır. İnsanlar Onu anlayamaz. (2/67)

Bir önceki yazımız olan Müşebbihe veya mücessime başlıklı makalemizde ebbihe ve mucessime hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.