El-Mü’min ismi

Sual: Esma-i hüsnadan olan El-Mü’min isminin mânâsı nedir?
CEVAP
Mümin kelime olarak, inanan anlamına gelir. Bu mânâ kullar içindir. Tanrı için olan mânâ, gönüllere inanç veren, kendisine güvenenlere güvenlik elde eden ve ferahlık bahşeden anlamına gelir. Mümin ismi, kulun en seçkin ve en şümullü ismidir. Cenab-ı Hak kulunu o denli seviyor ki, kendine mahsus olan ismi kuluna vermiştir. Tam anlamıyla müminlik sıfatlarını taşıyan insan için, dünyada ve âhirette sorun yoktur. Sırat köprüsünden geçerken, Cehennem seslenerek, (Geç ey mümin, senin nûrun, benim nârımı söndürüyor) diyecek. Müminin derecesi bu kadar yüksek olacaktır. (Mecmuat-ül-ahzâb)

İmam-ı Kurtubi hazretleri buyuruyor ki:
El-Mü’min ismi, dostlarını azaptan, kullarını zulümden güvenli kılan anlamına gelir. Kur’an-ı kerimde mealen, (Tanrı onları korkudan güvenli kılandır) buyurmuştur. (Kureyş 5)

Bu ismin bir mânâsı da, Resullerine mucizeler vermek suretiyle onları onaylama eden, müminlere vaat etmiş olduğu mükâfatı, kâfirlere de tehlike arzettiği azabı vermek suretiyle, vaat ve tehdidini doğru olarak gerçekleştiren anlamına gelir.

İmam-ı Mücahid buyurdu ki:
El-Mü’min, kendi zatını, kendisinden başka hiçbir ilah olmadığını bildirerek tevhid edendir.

İbni Abbas hazretleri de buyurdu ki:
El-Mü’min, kıyamette tevhid ehlini alevden çıkaracak olan anlamına gelir. Allahü teâlâ onlara, (Sizler Müslümanlarsınız, ben de es-Selâm’ım. Sizler müminlersiniz, ben de el-Mü’min’im) buyuracak ve bu iki ismin bereketiyle onları Cehennem ateşinden çıkartacaktır. (Cami-ul-ahkâm)

Bir önceki yazımız olan Es-Selâm ismi başlıklı makalemizde selam hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.