Anasayfa » Doğru iman bilgileri>Meleklere iman » Melekler niye yaratıldı?

Melekler niye yaratıldı?

Sual: Tanrı, herhangi bir desteğe ihtiyacı olmadığı halde, melekleri niye yarattı? Kendisi bir ol demekle yaratabileceği şeyleri, niye meleklere yaptırıyor?
CEVAP
Evet, Allahü teâlânın asla kimsenin yardımına ihtiyacı olmadığı şeklinde, her şeyi yoktan bir ol demekle yaratabilir. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Tanrı bir şeyi yaratmak isteyince, ol der, o da derhal oluverir.) [Bekara 117]

Sadece, âdet-i tanrısal şöyledir ki, Allahü teâlâ, her şeyi bir sebeple yaratır. Örneğin Cebrail aleyhisselamı Peygamberlere vahiy göndermekle, Azrail aleyhisselamı insanların ruhunu almakla görevlendirmiştir. Dilerse, Cebrail aleyhisselam olmadan da, Peygamberlerine vahiy gönderebilirdi, nitekim onların kutsal kalbine esin ederek gönderilmiş olduğu de, vaki olmuştur. Azrail aleyhisselam olmadan da, canımızı alabilir. Bulutsuz da, yağmur yağdırır. Çocuğun olması için, ana babayı sebep yaratmıştır. Her ne kadar, âdeti sebeplerle yaratmaksa da, dilerse sebepsiz de yaratır. Nitekim Hazret-i İsa’yı babasız, Hazret-i Âdem’i de, hem anasız, hem de babasız yaratmıştır.

Allahü teâlâ, ekmeği doyurmaya sebep yapmış olduğu şeklinde, ilaçları da, hastalıkları gidermeye sebep yapmıştır. Tüm sebepleri yaratan, bunlara etki kuvveti veren, Allahü teâlâdır.

Musa aleyhisselam, şöyleki bir sual sordu:
— Ya Rabbi, hastalığı icra eden kimdir, hastalığı iyi eden kimdir?
Cenab-ı Hak buyurdu ki:
— Her ikisini de icra eden benim.
— O halde, doktora ne lüzum var?
— Doktorlar, şifa için yarattığım sebepleri bilir ve kullarıma verir. Ben de onlara, bu yoldan rızk ve sevab veririm. (Kimya-i mutluluk)

Şu halde, melekler niye yaratıldı demek, Tanrı ilaçlara niye yararlı etki kuvveti verdi demeye benziyor. Onun için atalarımız, (Hikmetinden sual olunmaz) demişlerdir.

Bir önceki yazımız olan Rahmet melekleri başlıklı makalemizde melekleri ve rahmet hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.