Anasayfa » Doğru iman bilgileri>Ahiret gününe iman>Kıyamet günü » Kıyamette herkes çıplak mı olacak?

Kıyamette herkes çıplak mı olacak?

Sual: Kıyamet ve Ahiret kitabında deniyor ki: Peygamber efendimiz, (Halk kıyamet günü çıplak haşr olunur) buyurunca, Âişe-i Sıddîka validemiz, (O vakit herkes birbirine bakmaz mı?) diye sordu. Peygamber efendimiz, şu mealdeki âyeti okudu: (O gün her insanın kendine nazaran derdi vardır.) [Abese 37] Şu demek oluyor ki kıyametin sertliği ile insanların birbirlerine bakacak halleri kalmaz.
Yukarıda bildirilen hadis-i şerife nazaran, evliya ve enbiya da çıplak olarak mı haşr edilecektir?
CEVAP
Aynı kitabın daha önceki sayfalarındaki ifadeler ise şöyledir:
Peygamber efendimiz, (Herkes elbisesiz, hepsi çıplak ve sünnetsiz olarak haşr olunur) buyuruyor. Fakat gurbette elbisesiz olarak vefat etti ise, onlara Cennetten elbise getirilip giydirilir. Şehitler ve sünnet-i seniyyeye, doğrusu dinin buyruk ve yasaklarına uyup ölenler elbisesiz kalmaz. Şundan dolayı hadis-i şerifte, (Ölülerinizin kefenlerini bolca yapın; şu sebeple benim ümmetim kefenleriyle haşr olunur. Öteki ümmetler ise çıplaktır) buyuruldu.

Yukarıdaki ifadelerden, şehitlerin, dinimizin buyruk ve yasaklarına riayet edenlerin çıplak olmayacakları, elbiseli olacakları anlaşılmaktadır. Dinin emrine uyanlar çıplak olmayacaklarına nazaran, evliya ve enbiya elbet elbiseli olarak haşr edileceklerdir. Ozan diyor ki:

Mahşerde insanların bir çok çıplak olacak,
Dine uygun yaşayan örtülü olur sadece.

Peygamber efendimiz de buyurdu ki:
(Kıyamette, yalınayak, başı açık ve sünnetsiz haşrolunur. İlk elbisesi giyilmiş olan İbrahim aleyhisselamdır. Allahü teala, “Dostum İbrahim giyinsin ki, insanoğlu onun faziletini bilsinler” buyuracaktır. Ondan sonrasında öteki insanoğlu, amelleri nispetinde giydirilir.) [Ebu Nuaym]

Bir önceki yazımız olan Herkes ameline göre haşrolur başlıklı makalemizde ameline, herkes ve rolur hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.