Anasayfa » Genel » Resulullahın üç vazifesi

Resulullahın üç vazifesi

Sual: Resulullahın kaç türlü vazifesi vardı?
CEVAP
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki:
Peygamber efendimizin üç türlü vazifesi vardı:
1- Kur’an-ı kerimin hükümlerini, kısaca inanç edilecek detayları ve fıkhi hükümleri her insana bildiri etmek. Fıkhi hükümler, yapılması buyruk yada yasak edilen işlerdir. Bu bilgilere İslami hükümler denir.

2- Kur’an-ı kerimin tinsel hükümlerini, kısaca Allahü teâlânın zatına ve sıfatlarına ilişkin marifetlerini, yalnız ümmetinin yüksek olanlarının kalblerine akıtmaktır. Bu vazife, birinci bildiri vazifesinden farklıdır. Ebu Hüreyre hazretleri buyuruyor ki:
(Resulullah’tan iki türlü ilim öğrendim. Bunlardan birini sizlere bildirdim. İkincisini söylersem, beni öldürürsünüz.) [Buhari, Hadika]

3- Fıkhi hükümleri vaazla, nasihatle yapmayan Müslümanlara dinin emirlerini uygulamaktır.

Resulullah’tan sonrasında dört halifeden her biri, bu üç vazifeyi tam olarak başardı. Hazret-i Hasan’ın hilafeti zamanında fitneler çoğaldı. İslâmiyet üç kıtaya yayıldı. Resulullahın nuru, yeryüzünden uzaklaştı. Sahabe-i kiram azaldı. Bu üç vazifeyi, bir şahıs yapması imkansız oldu. Bu üç vazife, değişik üç sınıfa ayrıldı:
1- İmanı ve fıkhi hükümleri bildirmek vazifesi, müctehid âlimlere verildi. [Böylece dört hak mezhep meydana çıktı.]

2- Dileyen Müslümanları, Kur’an-ı kerimin manevî ahkâmına kavuşturmak, Ehl-i beytin 12 imamına ve tasavvuf büyüklerine verildi. Sözgelişi Cüneyd-i Bağdadi ve Sırri-yi Sekati hazretleri bunlardandır. [Böylece tarikatlar meydana çıktı.]

3- Devleti yönetme işi, sultanlara kısaca hükümetlere verildi.

Bir önceki yazımız olan Peygamber efendimizi rüyada görmek başlıklı makalemizde efendimizi, gormek ve peygamber hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.