Anasayfa » Genel » Seyyidlere hürmet

Seyyidlere hürmet

Sual: Resulullahın soyundan gelenler doğrusu seyyidler ve şerifler günah işleseler de, onlara hürmet etmek gerekir mi?
CEVAP
Elbet hürmet etmek gerekir. Bir kimseyi sevenin, onun sevdiklerini, çocuklarını, torunlarını da sevmesi gerekir. Düşmanlarını ise sevmemesi gerekir. Bir kimsenin evladı, torunu yaramazlık yapsa ona kızar, hatta bir ihtimal döver, fakat başkası yan gözle baksa üzülür, çocuğuna sahiplenir, onu korur. İşte tüm seyyidler ve şerifler de Peygamber efendimizin torunlarıdır. Günah işleseler de, onlara fena davranan, hürmetsizlik eden Resulullahı üzmüş olur.

Peygamber efendimiz, (Benim evlâdımın iyilerini, Tanrı rızası için kerim tutun! Onlara hürmet edin! İyi olmayanlarına da benim hatırım için hürmet edin!) buyuruyor. Büyüklerden birinin ufak bir kızı, oyuncak bebeklerine birer isim takar. Birine de, Seyyid adını verir. Babası, bunlar put sayılır diye, oyuncak bebekleri ateşe atar. Kızı feryat eder, (Baba, onu ateşe atma, o Seyyid’dir) der. Babası, oyuncak bebek olduğundan, asla aldırmadan ateşe atar. Bu zat rüyada Resulullah efendimizi kızgın bir halde görür. (Benim Ehl-i beytime bu hürmetsizliği niye yaptın?) diye azarlar. Âlim korkuyla uyanıp tevbe ve istigfar eder. (Riyad-ün-Nasihin, Resail-i İbni Âbidin)

Bir önceki yazımız olan Peygamberlerin en üstünü başlıklı makalemizde peygamberlerin ve ustunu hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.