Sahih olması için

Sual: Meydana getirilen bir yakarma sahih olmadığı halde, sonradan sahih olduğu yada sahih hale getirilebildiği durumlar olur mu?
CEVAP
Evet, bazı durumlarda olur. Birkaç örnek verelim:
1- Yapmış olduğu bir ibadetin kendi mezhebine bakılırsa sahih olmadığını anlayan bir kimse, dört mezhepten birine bakılırsa şartlarını yerine getirdiğini anlarsa, ibadeti yaptıktan sonrasında da olsa, o mezhebi yansılamak ederse, kısaca bu ibadetimi şu mezhebe bakılırsa yaptım derse, geriye dönük olarak ibadeti sahih olur. Yeniden yapması gerekmez. Bu, Müslümanlar için bir rahmettir.

2- Başkasının hayvanını çalan yada gasp eden kimse, bunu kurban edemez; fakat gasp ettikten sonrasında da olsa, kıymetini öderse, gene geriye dönük olarak, kurban etmesi caiz olur.

3- Şarta bağlı bir adak adarken, o adağı yerine getirecek imkânı yoksa adak sahih olmaz, fakat koşul yerine ulaştıktan sonra imkânı olursa, adağını yaparsa mahzuru olmaz.

Sual: Herhangi bir ibadetin farzlarından birisi yapılmamış ise, o meydana getirilen yakarma kabul olur mu?
Yanıt: Bir ibadetin farzlarından biri terk edilirse, o yakarma sahih olmaz. Sahih olmayan yakarma de kabul olmaz. Hatta o ibadetteki farz, bilmeyerek terk edilince de, sahih olmaz. Bilerek terk edilince, günah da olur.

Bir önceki yazımız olan Ruhsat ve azimet başlıklı makalemizde azimet ve ruhsat hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.