Anasayfa » Genel » Bir müslüman kaç kişiye eşittir?

Bir müslüman kaç kişiye eşittir?

Sual: Ateist diyor ki: Bir âyette yirmi Müslüman iki yüz kişiye karşılık. Bir âyette de yüz Müslüman bin kişiye karşılık. Kısaca bire on. Başka bir âyette yüz Müslüman iki yüz kişiye karşılık. Bu bir çelişki değil mi? İşte âyetler:
Ey Nebi, müminleri harbe teşvik et! Sizden sabırlı yirmi şahıs, iki yüz kişiye galip gelir. Yüz kişiniz de, bin kâfire galip gelir; zira onlar hakkı ve işin neticesini düşünmeyen anlayışsız bir toplumdur. (Enfal 65)
Tanrı, sizde bir zaaf bulunduğunu bilip, yükünüzü şimdi hafifletti. [Bire ondan bire ikiye indirdi.] O halde, azimli, sabırlı yüz kişiniz, iki yüz düşmana, bin kişiniz de, Tanrı’ın izniyle iki bin düşmana galip gelir. Tanrı sabredenlerle beraberdir. (Enfal 66)
CEVAP
İki âyet içinde çelişki yoktur. Ateistin anlamayıp çelişki var sanması, anlayışsızlığından ileri geliyor. Allahü teâlâ, birinci âyette kâfirler için, (Şu sebeple onlar hakkı ve işin neticesini düşünmeyen anlayışsız bir toplumdur) buyuruyor. Anlayışsız olan, ne anlamış olur ki?

Önceleri Müslümanların sayısı azdı; çoğalınca Allahü teâlâ onların yüklerini hafifletti. Bire ondan bire ikiye indirdi. Müslüman ordunun, kendisinden iki misli fazlaca olan düşmanla savaşabileceğini bildirdi. (Beydavi tefsiri)

Nitekim Bedir cenginde, üç yüz küsur Müslüman, atlı, silahlı, araç-gereç ve cephane bakımından fazlaca üstün olan binden fazla düşmana galip gelmiştir. Bir âyet-i kerime meali:
(Tanrı’ın izniyle, ne kadar ufak topluluk, büyük topluluğa galip gelmiştir. Tanrı sabredenlerle beraberdir.) [Bekara 249]

Bir önceki yazımız olan Neden yeni din gönderdi başlıklı makalemizde gonderdi ve neden hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.