Anasayfa » Genel » Tavuk yemek

Tavuk yemek

Sual: Tavuk yemlerine kan karıştırıldığı söyleniyor. Bu yemi yiyen tavukları yemek caiz midir?
CEVAP
Dinimizde görmeden kati yargı vermek caiz olmaz. Görerek yada adil bir Müslümanın söylemesiyle anlaşılır. Fakat sorup araştırmak gerekmez. Bir kısmına hile yapıldığı görülünce, öteki hepsine de hile yapıldığı kati olarak söylenemez. Bir tavuğun necaset yediği kati olarak bilinince, o tavuk üç gün ayrı bir yere konur. Bu üç gün zarfında tavuğun içindeki necaset kimyevi değişikliğe uğrar. Üç gün sonrasında o tavuğu yemek helal olur.

Şarap da sirke olunca temiz olur. Domuz yağı dâhil, necasetli yağlar, sabun yapılınca temiz olur. Tüm kimyevi değişmeler böyledir. (Redd-ül-muhtar, S. Ebediyye)

Sual: Tüylerinin kolay yolunması için kesilen tavuklar sıcak suya bırakılıyor. Bu şekilde tavukları yemek caiz midir?
CEVAP
Yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Yenmesi haram olur. Eğer, karnı yarılıp içi yıkanıp temizlendikten sonrasında, kaynar suya konursa, tüylerine necaset bulaşmamışsa, yenmesi helal olur. (Ebüssüud Efendi Fetvası)

Kaynamayan sıcak suda bırakılan içi boşaltılmamış tavuğun, yalnız derisi necis olur, bu şekilde bir tavuğun içini boşalttıktan sonrasında, üç kez soğuk suyla yıkanınca her yeri temiz olur. İşkembe de bu şekilde 3 kez yıkanınca temiz olur. (Redd-ül-muhtar)

Iyi mi kesildiği, iyi mi haşlandığı, necis olduğu kati olarak bilinmezse yenmesi günah olmaz. (Eşbah)

Sual: Duyduğuma nazaran, bazı kesim yerlerinde, bıçaklara besmele yazdırmışlar onlarla kesiyorlarmış. Bazı yerlerde de, makineye besmele yazmışlar. Bazı yerlerde de sabah bir kere besmele çekmek yeter deniyormuş. Bu şekilde kesilen tavuk ve öteki hayvanlar yenir mi?
CEVAP
Tüm din kitaplarında her hayvan için ayrı besmele çekilmesinin gerektiği bildiriliyor.

Evcil hayvanla yabani hayvanların kesimi farklıdır.

Avcı, tavşana, kekliğe tabanca atarken, ava tazıyı [av köpeğini] salarken, kekliğe, bıldırcına şahini gönderirken besmele çekmekle o hayvan dine uygun kesilmiş sayılır. Fakat bir tavuğa besmeleyle kurşun atılsa o hayvan yenmez; zira tavuğu tutup kesme imkânı vardır.

Büyük çiftliklerde binlerce tavuk aynı anda kesilecekse, her tavuk kesim yerine konunca besmele çekmek gerekir. Sonrasında makinenin düğmesine basarken de bir besmele çekilse kifayet eder. Şu sebeple her biri besmeleyle konulmuştur.

Sual: Burada tavukları ağızlarına bıçak sokarak beyinlerini parçalayıp öldürüyorlar. Bu şekilde kesilen tavukları yemek caiz olur mu?
CEVAP
Bahsettiğiniz şekilde kesilen tavukları Müslümanların yemesi caiz olmaz. (Tahtavi)

Sual: Tahlil için kan alırken ölen tavuğu yemek caiz mi?
CEVAP
Hayır.

Sual: Leş olarak ölmüş tavuktan çıkan yumurta yenir mi?
CEVAP
Yenir.

Sual: Tavuk benzer biçimde kümes hayvanlarını kestikten sonrasında, tüylerini kolayca yolabilmek için sıcak suyun içine atmanın dinen mahzuru olur mu?
Yanıt:
Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü’ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki:
“Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır. Kesip içi ve kursağı çıkarılıp, içi yıkandıktan sonrasında haşlanırsa, tüylerine necaset bulaşmamış ise, yemesi helal olur.” Redd-ül-muhtârda da deniyor ki:
“Kaynamayan sıcak suda bırakılan, içi boşaltılmamış tavuğun yalnız derisi necis olur, yolunup, içi boşaldıktan sonrasında, üç kere, soğuk su ile yıkanınca, her yeri temiz olur. İşkembe de, bu şekilde üç kere yıkamakla temiz olur.”

Bir önceki yazımız olan Hayvan sakatatları başlıklı makalemizde hayvan ve sakatatlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.