Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Evvabin Namazı

Evvabin Namazı

Evvabin Namazı

Evvabin Namazı (hadis ve izahı) Mumsema Evvabin, evvab kelimesinin de çoğulu olup, tevbe ve istiğfar ederek Allah Teala’ya çokça yönelen kişi de demektir. Evvabi namazı, Akşam namazının son sünnetinden hemen sonra, iki rekattan altı rekata kadar da kılınır. Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem-Efendimiz de şöyle buyuruyor:

Bir kimse Akşam namazından hemen sonra hiç konuşmadan altı rekat namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından da) on iki senelik ibadete denk olur. (Tirmizi, Mevakit, 204)

Şöyle bir göz gezdirdim de kaynaklara, bu namazın bahsi geçen yerlerde, hep bu hadis-i şerif de baz alınmış. Ancak; bu hadisin senedinde, rivayet edenlerden de birisi Ömer b. Raşid adında bir zat.

Bu zat hakkında da, İmam Ahmed, Yahya b. Maîn ile Darekutnî şöyle diyor O, zayıf bir ravidir.

Yine İmam Ahmed de şöyle diyor: Onun da rivayet ettiği hadis hiçbir şeye de denk değildir!

Buharî de şöylede diyor: Münkeru’l hadistir. Yani Buharî onun da hakkında böyle demekle de onu zayıf saymıştır.

İbn Hıbban da şöyle diyor Onun naklettiği hadisi ancak ondaki o zaafı da belirtmek için anmak helaldir. Çünkü o, Mâlik, İbn Ebî Zi’b ile diğer de sika kimseler de adına hadis uydururdu. Akşam namazından hemen sonra da kılınan sünnet-müstehap olan altı rekatlık bir namazdır.

Bir önceki yazımız olan Kandillerde de Oruç Tutmayla İlgili Dini Bir Zorunluluk Varmıdır ? başlıklı makalemizde kandillerde ve oruç tutmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.