Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Ramazanda Hangi Yemekler Yenmeli?

Ramazanda Hangi Yemekler Yenmeli?

Ramazan ayı geldi çattı. İnsanlar yaz ayının da etkisi ile bu ayı oruç tutarken rahat geçirememekten korkuyorlar. Ramazanda yenmesi gereken yemekleri, sizin için sahur ve iftar sofraları olarak düzenledik. Bu önerilere dikkat etmeniz halinde, daha tok, daha az susuz ve iftar sonrası rahatsızlık yaşamayacağınız bir Ramazan ayı geçirebilirsiniz.

Sahur Sofralarında Olması Gerekenler

Sahur sofralarında, minimum 60 gr peynir yenmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Bunu yanı sıra sahur sofralarında sebze bulundurulması da, vitamin ve minarel gereksinimlerinin karşılanması bakımından önem taşımaktadır.

Ekmek yenmeli evet, ama beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tercih edilmelidir. Bunlar, gün içerisinde daha fazla tokluk hissetmenize yardımcı olurkan, B vitamini açısından da zengindir.

Haftanın 2 veya 3 günü haşlanmış yumurta yenmeli, sahurda minimum 700 ml su tüketilmelidir. Yağlı besinlerin yenmesi halinde vücudun su ihtiyacı artacağından, yağlı ve aşırı baharatlı yemeklerden uzak durulmalıdır.

 Ramazanda yenmesi gereken sahur yemeklerinin içerisinde, birkaç dilim tam buğday ekmeği, söğüş şeklinde hazırlanmış sebzeler ve istediğiniz kadar meyve de yerini almaktadır. Zeytin yerken aşırıya kaçmayın ve 7 taneden fazla zeytin yemeyin. İçerisinde tuz oranı yüksek olduğundan, gün içerisinde susamanıza sebep olacaktır.

Şekerli gıdalar gün içerisinde acıkmanıza sebep olduğu için, iftardan sonra şekerli gıda yemeye dikkat edin.

Sahura başlarken ve bitirirken, su içmeyi ihmal etmeyin.

İftar Sofralarında Olması Gerekenler

Bütün gün aç kalmış bir bünye, aklına gelen her şeyi yemek isteyecek kadar kendini aç hisseder. Aman siz siz olun, her yemeğe saldırmayın. Bu yemekten sonra midenizin ağrımasına, bulanmasına ve yanma hissetmenize neden olacaktır.

Orucunuzu su ve hurma ile açın. Daha sonrasında yarım kase kadar çorba için ve kısa bir süre bekleyin. Midenizi dinlendirdikten sonra, peynir, domates, zeytin gibi hafiflerle başlayın.

Ramazanda yenmesi gereken iftar yemeklerinin arasında haşlanmış et, ızgara, sebze yemekleri, balık, tavuk eti, kuru baklagiller yer almaktadır. Bu yemeklerin bir kaçı tercih edilebilirken, yemeğin yapılması esnasında zeytin yağı kullanmaya da özen gösterin.

İftar sofralarının olmazsa olmazı, tabii ki de salata v e yoğurttur. Yoğurt yerine bazı günler cacık ta yapabilirsiniz.

İftarda karnınızı tıka basa doldurmamaya özen gösterin. Yemek yerken sık sık ara verin ve bütün gün aç kalmış, çalışmamış midenizi dinlendirin. Yemeğinizi yerken yavaş yavaş yiyin.

Yemek faslının tamamlanmasının ardından, bir iki saat sonra meyve yiyin. Meyve yerken herhangi bir sınırlama yapmanıza gerek yok. İstediğiniz meyveyi yiyebilirsiniz.

Eğer tatlı yemek istiyorsanız, sütlü tatlıları yemeye gayret edin ve şerbetlilerden uzak durun.

Yemek yedikten sonra meydana gelen yorgunluğu gidermek için yeşil çay, midenizi rahatlatmak için ise Türk kahvesi içebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Ramazanda Yenilmemesi Gereken Yiyecekler başlıklı makalemizde ahurda Uzak Durulması Gereken Besinler, İftarda Uzak Durulması Gereken Besinler ve Sahurda Uzak Durulması Gereken Besinler hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.