Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » EVLİYANIN ÖZELLİKLERİ

EVLİYANIN ÖZELLİKLERİ

EVLİYANIN ÖZELLİKLERİ

Dilde evliya, veli kelimesinin çoğul halidir. Veli kelimesi; ermiş, eren, doğru hatta arkadaş anlamlarına da gelmektedir. Evliyalar hak ve hakikatı bilen, arif kimsedenlerdir. İslam’da veli ise Allah’ın sevgili, hayırlı kulu anlamına gelmektedir. Veli demek Allah aşkına sahip, Kur’an-ı Kerim’in yolundan hareket eden ve böylelikle belirli yüksek mertebeye ulaşmış Hakk dostudur. Yukarda tarif edilen şekilde birçok hatta milyonlarca Allah dostu vardır. Bunlar iki kısımdır:

Birinci kısımdakiler herkes tarafından bilinir. Mesela bu kişilerden bazıları Abdülkadir Geylani, İmam-ı Şazeli, İmam-ı Rabbani ve Bediüzzaman gibi kimselerdir. Bu kişiler Kuran’dan aldıkları ongunluk ile birçok insana doğru yolu göstermişlerdir.

İkinci kısımda ise evliyalar vardır onlar gizli olanlardır. Allah’ ın çok fazla aşığı, hakikatlı dostu vardır ve bu dostları O’ndan başkası bilmez. Bunu bilmek yalnızCenab-ı Hakka mahsustur. Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: “Birçok evliya vardır ki, onları benden başka bilen yoktur. Onlar benim hususi ve sevgili dostlarımdır. ”

Bir önceki yazımız olan PAYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI başlıklı makalemizde PAYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL AHLAKI hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.