Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Cennet Hakkında Bilmedikleriniz

Cennet Hakkında Bilmedikleriniz

Cennet Hakkında Bilmedikleriniz

Cennet Arapça ‘’cenne’’ kökünden gelen bir kelimedir. İslam literatüründe oldukça önemli olan cennet kavramı sözlükte bahçe, ferahlık, uçmak, huzur veren gibi anlamlara gelmektedir. Genel olarak dini inanışların çoğunda olan cennet anlayışı dünyada her zaman iyilik yapmış olan ve iyi biri olarak öldüklerinde kavuşacakları yer olarak bilinmektedir. İslami manada ise İslam dinine uygun olarak yaşayan kulların öldükten sonra ebedi olarak kalacakları mekân anlamına gelmektedir. Çoğul olarak kullanıldığında ise cennat ya da cinan şeklinde ifade edilir.

Kimler Cennete Giremez?

Kur’an-ı Kerim’de ve hadisi şeriflerde bildirildiğine göre cennete kafirler giremeyeceklerdir. Müşrikler yani Allah’a şirk koşanlar giremeyeceklerdir. Münafıklar yani Allah’a inanıyor gibi görünüp hem de Allah’a karşı olanlarda cennete giremeyeceklerdir. Genel olarak Allah’ı tek yaratıcı Hz. Muhammed (s.a.v.) ise onun kulu ve elçisi olarak görmeyen kişiler cennete giremeyeceklerdir. Bu anlamda herhangi bir dine inanan Yahudi, Hristiyan gibi kimselerde cennete giremeyecektir.

Kur’an-ı Kerim’e Göre Cennet Nasıl Bir Yerdir?

  • Cennet Kur’an-ı Kerim’de geçen pek çok ayeti kerimeye göre boş ve gereksiz sözlerin olmayacağı ve herkesin sadece iyilik konuşup, iyilik düşüneceği yerdir. Bu özelliği sayesinde cennet insanlar için her zaman mutluluğu ve gülümsemeyi va’d etmektedir. (1)
  • Kur’an-ı Kerim’in yine pek çok ayeti kerimesinde belirtilen cennet tasvirlerinden biri de altlarından ırmaklar akan cennetlerdir. Bu ayeti kerimeyi âlimler te’vil ederlerken altlarından ırmaklar akan cennetlerde ırmağın bal, süt gibi ürünler akıtacağı söylenmiştir. (2)
  • Cennet isteyenin istediği meyveyi yiyebileceği, türlü çiçeğin, bitkinin ve kokusu güzel yemişleri bulunduğu bir yerdir. Hatta canı meyve isteyenlerin bir anda yanında bir ağaç belirecek ve meyveler bir anda büyüyerek bu kişiye sunulacaktır. Cennetin kokusu da çok güzel olacak ve insanlar istedikleri kokuyu bir anda algılayabilecektir. (3)
  • Cennette kin, nefret yoktur ve herkes kardeş olarak birbirine karşılıklı tahtlar üzerinde oturacaktır. Yani cennete giren her mü’min cennette tahtta oturacak ve cennette ona köşkler, saraylar verilecektir. (4)
  • Cennet çok geniştir en son cennete girecek olan mü ‘minin bile cenneti dünyanın kat be kat fazlasıdır. Cennetin genişliği gök ile yer kadar olacaktır. (5)
  • Cennet elbiseleri ipek ve atlas kumaştandır. İsteyen istediği elbiseyi hayal etmesi ile birlikte giyebilecektir. Altın ve gümüş bilezikler ise bu elbiselere ek olarak cennet ehline verilecektir. (6)
  • Cennette korkmak, üzülmek, ağlamak, ölmek, azap, ne çok soğuk ne çok sıcak, acıkmak ve susamak da yoktur.
  • Cennette huriler, altın tepsilerde sunulan yiyecekler, içene lezzet verici içecekler, bahçeler, yüksek tepelere kurulmuş döşekler, mücevherlerle süslenmiş tahtlar ve daha nice cennet nimeti bulunmaktadır.

Cennet Kur’an-ı Kerim’de ve hadisi şeriflerde bahsedildiği üzere katmanlardan oluşmaktadır. Bu katmanlar insanların yapmış olduğu ibadetlerin çeşitlerine ve derecesine göre değişmektedir. Firdevs, Daru’l Mukame, Daru’s- Selam, Cennet-ü Adn gibi cennetler olduğu gibi bunların yanında bir de Cihat Kapısı, Oruç Kapısı, Hac Kapısı, Salat Kapısı gibi cennete giriş kapıları olacaktır.

Al-i İmran Suresi 133. ayeti kerime de yer aldığına göre cennet Ehl-i Sünnet anlayışına göre yaratılmıştır. Cennete girecek olan insanlar için dünyada tadılan her şeyden daha farklı ve daha güzel bir alem yaratılmıştır. Cennete girecek olan kişiler burada ebedi olarak kalacakları gibi Allah’ın cemalini de görerek mükafatlandırılacaktır.

Kaynaklar

(1)Meryem Suresi, 60-61-62-63

(2)Taha Suresi, 76/ Tevbe Suresi, 72

(3)Rahman Suresi, 54-55-56-57-58/ Zuhruf Suresi, 71-72-73

(4)Hicr Suresi, 47-48

(5)Hadid Suresi, 21/ Al-i İmran Suresi, 133

(6)Fatır Suresi, 33/ Kehf Suresi, 31/ Hac Suresi, 23/ İnsan Suresi, 21

Bir önceki yazımız olan HAYAT GERÇEKLİĞİ NEDİR başlıklı makalemizde Gerçek hayat, sanal gerçeklik ve zikir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.