Anasayfa » Genel » Ashab-ı Kiram Dinimizdeki Yeri?

Ashab-ı Kiram Dinimizdeki Yeri?

El Mevahib adlı eseriyle Ashab-ı Kiramı tarif eden İmam Kastalani(r.a) şöyle belirtmiştir; -”Müslüman olup, Resulullah (s.a.v.) ile arkadaşlık eden veya kısa da olsa, onu gören veya Resulullah (s.a.v.) ‘ı onu görüp iman üzere ölen kimsedir.” Bu duruma dayalı olarak ta Ashab-ı Kiram şu şekilde 3’e ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi Muhacirler, ikincisi Ensarlar, üçüncüsü ise Mekke’nin fethedildiği gün içerisinde Şehadet getirerek Müslümanlığı kabul edenler olmaktadır. İbni Esir(r.a) ise Camiul Usul adını verdiği tarihi kaynaklara ışık tutan eserinde şöyle belirtmekte; “İcmali olarak, muhacir olan ashab, ensar olan ashabtan daha efdaldir. Tafsili ola¬rak da faziletleri şöyledir: Cemaat olarak daha evvel gelen ensar, İs¬lam’a daha sonra gelen ensardan daha efdaldir. Ondan sonra bazıla¬rı diğer bazılarından efdaldir. Bazen de İslam’a daha sonra gelen ba¬zıları, İslam’a evvel gelen bazılarından efdaldir. Örneğin; Ömer bin Hattab (r.a.) ve Bilal bin Ebi Rebaha (r.a.) gibi.” (2)

TÜM ASHÂBLAR GÜVENİLİR KİŞİLERDİR

İstisnasız yeryüzüne gelmiş tüm Ashanların adalet ve sadakati Ehli Sünnet uleması tarafından ittifak edilmiştir. Bunun nedeni ise Yüce Yaradan Rabbimiz tarafından Kur’an-ı Kerim içerisinde birço ayet içerisinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V)’i Ashabı olarak tanımlayıp övmüştür. “Ey Resulüm” iyi¬liği emreder, fenalıktan alıkorsunuz ve Allah’a îmanınızda devam edersiniz..(3)

ASHÂB’A DİL UZATAN MÜSLÜMANLAR KAYITSIZ ŞARTSIZ DİNDEN UZAKLAŞMAKTADIRLAR

Bu başlığa verdiğimiz ima tamamen geçmişe dayalı bir örnek sıfatı taşımakta olup, kendilerini Müslüman olarak gören ve dine karşı sapıklık göstergesi yapan kişiler tarafından verilen deyişte Resulullah(S.A.V) Efendimizin vefatından hemen sonra ashab sıfatında yer alan 6 kişinin dışında diğer tüm ashab irtidat etmiş belirtisini vermektedir. Bu ve buna benzer tüm iddiaların tamamen yanlı olduğu ve doğru olmasını destekleyen hiçbir imkânın yer almadığı açıkça görülmektedir. Yüce Rabbimiz gün gelecek ki, Peygamber Efendimizi ve onunla birlikte iman edip İslamiyet’in güzelliklerini yayan müminlerin yüzlerini kara çıkarmayacak ve onları utandırmayacaktır. Buna hitaben Allah(C.C)’a ve O’nun elçisi olan Peygamber Efendimiz(S.A.V)’e iman edenler ve bu iman üzerine hayatını kaybeden tüm mümin kulları dışında hayatını kaybedenlerin hiç birine bu sözleri garanti kılmamıştır.

Bir önceki yazımız olan İslam Dininin Mucizeleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.