Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Rebiülevvel Ayı

Rebiülevvel Ayı

Kamerî ayların üçüncü ayı olarak kabul edilen ve esas Ay hareketlerinin oluştuğu İslamî takviminin ayları arasında yer almaktadır. Rebiûlevvel Ayı ayrıca Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğduğu ay olduğu için mübarek şerefli aylardan biri olmaktadır. Müslümanlar nezdinde önemli bir değer taşıyan Rebiûlevvel Ayı, Peygamberimizin doğduğu ay olmasıyla birlikte daha farklı bir anlamı kendilerine nakşetmektedir. Rebiûlevvel ayının 12. günü dünyaya gelen Peygamber Efendimiz’in bu güzel ayda doğması şerefi ile İslam açısından önemli bir ay niteliği taşımakta. Hicri takvimin 3. Ayı olarak bilinen Rebiûlevvel Ayı, günümüz takvim işlemine göre 2016 yılına göre 11 Aralık Pazar gecesi denk düşmektedir. 11.gün olarak bilinen Mevlid kandili nihayetini belirtmektedir.

REBİÛLEVVEL VE MEKKE

Bu şerefli ayın 12.gecesinde Efendimiz Mekke topraklarında dünyayı şereflendirmiştir. Efendimizin dünyaya geleceğini bildiren ahdlar ve bildirimler daha kendisi dünyaya gelmeden belirtilmiştir. Kutsal kitaplarda anılan bu söylemler ile Peygamber Efendimizin geleceği müjdelendirilmiştir. Dünya’nın en önemli gelişmesi olan bu doğum, tüm yeryüzünde büyük bir değişikliği gerçekleştirerek, İslamiyet’in doğuşunu arz etmiştir. Hz. Muhammed (S.A.V) dünyaya gelmeden evvel kirli bir çerçevede yaşam sürdürülmekteydi. Hemen her yerde ahlaksızlık diz boyu bir derece almış ve git gide çoğalan kötülük virüsü neredeyse tüm dünyayı sarmıştı. Peygamber Efendimizin dünyaya gelmesiyle tüm bunların hepsi son bulmuş ve yeni bir düzene ayak basılmıştır. Batıl duyguların zail olduğu, hakkın hakka verilmesi ve hakikate kail olması gereken her bir etken Peygamber Efendimizin gelmesiyle tavan yapmıştır.

Asırlarca hakikatin peşinden gitmek isteyenler ve umut edenler Peygamber Efendimizin gelmesiyle güçlenmiş ve bilinçlenmiştir. Zira kendisiyle yürümek ve mücadele etmek isteyen mücahitlerin tamamı canını yolunda feda etmeye hazır bir biçimde yer almıştır. Hz. Muhammed(S.A.V)’in sancağı altında toplananlar, günümüz müminleri tarafından da halen takip edilmektedir ve Rebiûlevvel Ayı müminler için oldukça önem taşımaktadır.

REBİÛLEVVEL AYININ İBADET TESBİHLERİ

  • Rebiûlevvel Ayı’nın ilk gecesinden itibaren başlayarak 12. gece de dahil olmak üzere her akşam ile yatsı arasında En’am suresi okunmalıdır. Bu ibadet tesbihi kişinin arzusuna göre 18. geceye kadar okunabilir. Kişilerin mazeretlerine göre her gece okunmaması halinde Rebiûlevvel ayının 12. ve 18. gecesi mutlaka okunması gerekilen bir tesbihattır.
  • Müslümanların Rebiûlevvel Ayı içerisinde yapması gerekenler arasında iki rekât sünnet namazı yer almaktadır. İki rekât sünnet çerçevesinin ilk rekât esnasında Fatiha suresinin hemen sonrasında “Kul ya Eyyühel Kâfiruni” ikinci rekât esnasında ise ihlas sureleri okunarak namaza eda edilir.

REBİÛLEVVEL AYININ 12. GECESİNDE NELER YAPILMALIDIR?

Hemen yukarıda da bahsettiğimiz üzere iki rekât namaz kılınmalıdır. Buna hitaben namazın hususi adımları şöyle olmalıdır; İlk rekât esnasında okunan Fatiha’nın hemen ardından “Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun” ikinci rekâtta ise “Vağbud Rabbeke hatta ye’tiyekel yakin” ayeti kerimelerinin okunması gerekmektedir.

Kılınan namazın selâmı esnasında edilen ikmalden hemen sonrasında ise iki kez tekrar secde edilmelidir. Uygulanan her secdede “Subhane Rabbiyel alâ” yedişer defa okunmalıdır. Secde nihayeti bittikten sonrasında ise seccade üzerinde oturur vaziyette “Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve Rabbül Melâiketü Verruh” 7 defa okunmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Safer (sefer) Ayı Hakkında başlıklı makalemizde safer ayı, safer ayı namaz ve sefer ayı hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.