Anasayfa » Genel » Cennetin Bahçesi » Cemaatle Namaz Kılmak
Cemaatle Namaz Kılmak
Cemaatle Namaz Kılmak

Cemaatle Namaz Kılmak

Cemaatle namaz kılmak

Cemaatle namaz kılmak iman edenlere birçok avantaj sağlarken, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ise cemaatle namaz kılmanın 27 kat daha faziletli olduğunu söylemiştir. Bu nedenle dinimize göre cemaatle kılınan namazın her zaman için daha çok sevap teşkil ettiğini söylemek mümkündür. Bilindiği üzere imam, namaz, farz, vacip ve sünnet konusunda en bilgili kişidir. Bu nedenle cemaatin ona uyması, haliyle cemaate daha çok sevap kazandırmakta ve daha sağlıklı bir namaz ortamı sunmaktadır. Cemaatle kılınan namazın asıl amalarından biri ise toplum üzerindeki dayanışmanın daha çok artmasını sağlamaktır. Cemaatle kılınan namazlarda imam ve cemaat, farklı şekillerde niyet etmektedirler. İmam, “Niyet ettim Allah rızası için (o an hangi vakitse) namazını kılmaya, ben imamım ve bana tabi olana” şeklinde niyet ederken cemaat ise ” Niyet ettim Allah rızasın için (o an hangi vakitse namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet etmektedir.

Cemaatle Kılınan Namaza Dair Bilgiler

Dinimize göre cemaatle namaz kılmanın önemi hayli fazladır ve bu namazlarda imam hata yapmamak için elinden geleni yapmalıdır. Öte yandan cemaat içerisinde bir kişinin namazı kabul olursa, o cemaatle kılan herkesin namazı kabul olmaktadır. Bunun yanı sıra, cemaatle kılınmakta olan öğle ve ikindi namazlarının farz kısımlarında, imam Fatiha ve namaz suresini içinden okumaktadır. Cemaat ise bu süreleri okumadan, imamın bu sureleri tamamlamasını beklemektedir.

Bulunla birlikte sabah namazlarında, akşam namazlarında ve yatsı namazlarında, farz kısmına gelindiği zaman imam, ilk iki rekatta Fatiha ve namaz surelerini dışında okumaktadır. Bununla birlikte cemaat ise okunan Fatiha suresinden sonra imamla birlikte “Amin” demekle yükümlüdür. Bununla birlikte akşam namazında 3. yatsı namazında ise 3 ve 4. rekatlarda, imam içinde Fatiha suresini okumaktadır. Cemaat ise bu sırada bu sureleri okumakla yükümlü değildir ve imamın bu surelerini okumasını beklemelidir. Öte yandan oturuşlara gelindiği zaman hem imam hem de cemaat içerisinde birtakım dualar okumaktadırlar. Ettahiyatü, Salli Barik dulaıar ve Rabbena duaları, cemaatin kendine başına okuyacağı dualar olarak bilinmektedir. Cemaatle kılınan namazlar, daha çok imamın öncülüğünde geçen namazlardır.

Bir önceki yazımız olan başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.