Anasayfa » Genel » Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir?

Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir?

Ehl-i sünnet itikadı konusunun Müslüman bireylerce anlaşılması için ilk olarak “İtikat” ilminin ve anlamının iyice idrak edilmesi gerekmektedir. Dinimizin genel hüküm ve prensipleri olarak değerlendirebileceğimiz bu kavram temel anlamıyla sözlüklerde “kalben inanmak” olarak geçmektedir. İtikatlar inanma şekillerini belirleyen prensip ve hükümler olarak algılanabilir. Ancak İslam dini bu konuda anlaşılırlığı biraz da maneviyat etkilerine bırakmıştır. İtikat kavramını anlamak için ilk önce inanmanız gerekmektedir. Sonrasında da Ehl-i sünnet itikadı hükümlerine uygun olarak inanmanız gerekmektedir. Yüce Allah insanlara inanmak konusunda birçok bilgi ve birikim sunmuştur. Ancak irade sahibi olan üstün varlık insan bu inanç türünce bazen dara düşebilir veya doğruyu bulamayabilir. İşte o dar anlarda Yüce Allah bizlere yardımcı olabilmesi için temel itikat bilgilerini sunmuştur.

Ehl-i Sünnet İtikadı Hakkında

Ehl-i sünnet itikadı tam olarak anlamını karşılamamakla birlikte Peygamber efendimiz yolunda iman etmek anlamına gelmektedir. Ehl-i sünnet itikadı 4 temel mezhebi karşılarken din anlamında evrensel bir inanıştır. Ehl-i sünnet itikadı hükümlerince inancınızı taçlandırmak ve Allah yolunda daha kuralcı bir inanç sergilemek için ilk olarak inanç kavramını tüm kalbinizle idrak etmeniz ve sonrasında Ehl-i sünnet itikadı hükümlerini anlayarak bu çerçeveler içerisinde iman etmeniz gerekmektedir. Bu itikat dâhilinde iman edebilmek için bu itikadın hükümlerini öğrenmeniz gerekmektedir.

Hükümlerin uygulanması ve hayata geçirilmesi Müslüman bireylere büyük katkılarda bulunacaktır. Bu nedenle bu hükümlere uygun yaşanılması hepimiz için uygundur. İslam dini büyük kurallar ve hükümler çerçevesinde şekillenmektedir. Bu kurallar ve hükümler İslam dinine uyanlar ve inanlar için büyük önem arz etmektedir. Ehl-i sünnet itikadı da bu hükümlerin Peygamber efendiniz inancını baz alan türleridir. Yani Peygamber efendimiz inanç açısından gerçekten faydalı bir bilgi birikimi paylaşmıştır. Peygamber bilincinde inanmak dinin son ve en güzel haddidir. Hükümler itikatların yapı taşlarıdır. Ehl-i sünnet itikadı hüküm örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuran-ı Kerim yaratık (mahluk hali) değildir.
  • Kabirde bulunan sual ve azap kulun hakkıdır.
  • Peygamber ki günah eylemez.
  • Ahiret makamında Allah’ı teâlâ görünecektir.

Bir önceki yazımız olan HÛD ALEYHİSSELÂM başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.