Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu ayı daha rahat ve dinç geçirmenizi sağlayacaktır.

Kendinizi Ramazana Hazırlayın

Henüz Ramazan ayı başlamadan önce, birkaç gün boyunca bol su içmeye ve ara öğünleri azaltıp kaldırmaya başlayın. Bu sayede, vücut bir anda yemekten kesilmeyecek yavaş yavaş hazırlanmış olacaktır.

Sahura Kalkmadan Olmaz

Özellikle de yaz mevsimine denk gelen ramazan aylarında, açlık süresi daha fazla olacağı için, muhakkak sahur yemekleri yenmeli, ihmal edilmemelidir.

Bol Bol Su Tüketin

İftar ile sahur arasında minimum 8 ile 10 bardak arası su içilmesi önemlidir. Bu suyu direkt arka arkaya değil, yemekten önce, yemek esnasında ve yemekten sonra olacak şekilde paylaştırın.

 Sahur İçin Kahvaltı Önerisi

Sahur kahvaltılarınızı tuzsuz gıdalardan beslenerek yapın. Bol yeşillik, domates, yumurta, tuzsuz peynir ve zeytin, ceviz ve tahıllı ekmek sahur kahvaltısı için sağlıklı bir tercih olacaktır.

Çorba İle Başlayın

Uzun süre aç kalınan sıcak bir günün ardından, iftar vakti geldiğinde yemekten önce çorba içmeniz ve çorbayı kremasız tercih etmeniz mideniz açısından sağlıklı bir başlangıç olacaktır.
Yemekler Arası Ara Verin

iftara çorba ve salata ile başladıktan sonra, ana yemeğe geçmek için en az 10 dakika beklemeniz ve daha sonrasında devam etmeniz gerekmektedir.

Sahurda Zeytin Değil Zeytinyağı Kullanın

Sahur kahvaltılarında zeytin yenmesi tuzlu olduğu için su ihtiyacını arttıracağından, salata ve yeşilliklerinizin üzerine zeytin yağı dökmeniz daha iyi olacaktır.

Kilonuzu Kontrol Edin

Ramazan ayında zayıf olan kişiler kilo vermekten çekinirken, kilolu olanlar ise daha fazla kilo almaktan korkarlar. Ramazan ayı boyunca şekerli ürünlerden, kızartma ve hamur işi yemeklerden uzak durarak kilonuzu kontrol altına almaya çalışın.

Kabızlığa Dikkat Edin

Oruç tutulduğu dönemlerde vücuda su girişi azaldığından ve posanın yetersiz olmasından dolayı kabızlık şikayetleri gün yüzüne çıkabilir. Bunu engellemek için ise, iftar ve sahur zamanlarında bol miktarda su için, posalı besinler yiyin ve hareket edin.

Beslenmenize Dikkat Edin

Ramazan ayı içerisinde bazı besinler tüketilmiyor ve arka planda kalıyor.  boyunca bazı besinler çok geri planda kalabiliyor. Her besin grubundan yeterli miktarda alınmalı ve ramazanda beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Proteini Unutmayın

Sahur sofralarında protein ağırlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin. Sahurda süt, yumurta, peynir, iftarda ise yoğurt, ve et ürünleri o gün ki protein ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur.

Tok Tutan Besinler Yiyin

Sahurda posa ve yağ yenmesi, gün içerisinde ki tokluk süresinin uzun kalmasına yardımcı olur. Posa ihtiyacını sağlayan salata, hem sahurda hem de iftarda yenmelidir. Zeytin yağının yanı sıra, ceviz, badem, kaju, fındık midenin boşalma süresini geciktirdiğinden uzun süre tok kalınmasını sağlar. Fazla kalori alınmaması için, miktarına dikkat edilmesi gerekir.

Acıktıran Besinlerden Uzak Durun

Karbonhidrat içerikli besinler, erken acıkmaya neden olur. Bu sebepten dolayı da, bal, reçel, şekerli komposto gibi besinler tüketilmemeye özen gösterilmelidir.

Süt Ve Yoğurt Tüketin

Süt ve süt ürünlerinin içerisinde ki protein, vitamin ve kalsiyum tokluk hissi verir ve günlük protein ile kalsiyum ihtiyacını da karşılar. Bol miktarda tüketilmesi, gündüz daha rahat geçirmenize yardımcı olur.

Meyve Yiyin

Gün içerisinde 2 3 porsiyon meyve yemeye özen gösterin. Ramazanda beslenme önerilerinin en tavsiye edilenleri arasında yer alan meyve, hem tok kalmayı sağlıyor, hem de kabızlığı önlüyor. Bu yararlarının yanı sıra direnci yükselttiğinden gün içerisinde daha dinç olmasına destek veriyor ve bağışıklığınızın korunmasına da yardımcı oluyor. Elma armut gibi kabuklu meyveleri, kabuğu ile yemeye dikkat edin.

Hafif Ve Sütlü Tatlıları Tercih Edin

Ramazan ayı boyunca tatlı yemeden koca bir ay geçmez elbette. Şerbetli ve ağır tatlıların yanı sıra, dondurmalı, sütlü, az şekerli ve hafif tatlıları tercih edin. Tatlıyı her gün değil, haftada 1 2 defa yemeye dikkat edin.

Hızlı Yemekten Kaçının

Yemek yenmeye başladıktan yaklaşık 10 15 dakika içerisinde beyine tokluk sinyalleri iletilmeye başlar. Hızlı hızlı yemeniz halinde hem çok yemiş olursunuz, hem de tam çiğnenmediğinden hazımsızlığa ve mide ağrısına sebebiyet verirsiniz. Bunu önleyebilmek için ise, yavaş yavaş yemeyi deneyin.

İyi Çiğneyin

Sindirim sisteminin zorlu bir dönem geçirdiği Ramazan ayında, yemekleri iyi bir şekilde çiğneyerek sindirim sisteminize destek olun.

İftardan Sonra Yürüyüş Yapın

Gün içerisinde aç ve hareketsiz kalan beden kısa sürede şişkinlik yaşar ve yorulur. Ramazanda sağlıklı kalmak için, iftardan sonra en az 1 saat düzenli yürüyüş yapmaya özen gösterin ve vücudunuzu destekleyin.

Doğru Pişirme Yöntemini Kullanın

Ramazan ayında kızartma ve kavurma sindirim sistemini zorlar ve zarar verir. Bunu önleyebilmek için ise, haşlama, buharda pişirme, ızgara ve fırın yöntemlerini tercih etmenizde yarar var.

 Tuz Kullanmayın

Tuz ve tuz içerikli salamura besinler normal zamanda olduğu gibi Ramazanda yenmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Bu besin grubu çok fazla susamaya neden oluyor.

İkramlarda Dikkatli Olun

Ramazanda iftar sofralarına davet edildiğinizde, sofrada çok çeşit yemek olacağını unutmayın ve küçük porsiyonlarla kabul etmeye çalışın.

Yağı Yeterli Miktarda Tüketin

Yağ, gün içerisinde uzun süre tok tutmaya yardımcı olan besinler arasında yerini alıyor. Ama kalori açısından da tehlikeli olabileceğinden, ölçüyü kaçırmamaya özen gösterin.

Sahurda Ceviz Yiyin

Sahur kahvaltılarında, gün içerisinde tokluk hissinin daha uzun sürmesi için 4 tane ceviz yemeyi ihmal etmeyin.

Bol Bol Yumurta Yiyin

Yumurtanın içerisinde yer alan protein ve yağ, uzun süre tok tutacağından, sahurda yenmesi gereken yiyecekler arasında baş tacıdır. Eğer safra taşınız veya yumurtaya alerjiniz yoksa, 2 3 tane yumurtayı sarısı ve beyazı ile beraber yiyin.

Her Sofrada Salata

Posalı yiyecekler grubunda olan salata, tok tutmaya yardımcı olur ve kabızlık ile başa çıkar. Sahurda ve iftarda salatayı sofranızdan eksik etmeyin.

 Tam Buğday Ekmeği

İftar sofralarının baş tacı sıcacık ve yumuşacık pideler yerine, tam buğdaydan yapılmış ekmeklerin tercih edilmesi gerekiyor.

Sindirim Sistemi İçin Bitki Çayı

Ramazanda sindirim sistemini düzene sokabilmek için akşamları rezene, papatya, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları içebilirsiniz.
Maden Suyu İçin

Günlük mineral ihtiyacını dengeleyebilmek için 2 tane maden suyu içmeye çalışın.

Çay Ve Kahveye Dikkat

Ramazan ayında çay ve kahve tüketilebilir. Ancak çok içilmemesi ve şekerli tüketilmemesi gerekiyor. Aynı şekilde kahve de şekersiz ve sütsüz içilmeli ve fazla tüketilmemelidir. Fazla içilmesi halinde başta kabızlık olmak üzere hazımsızlığa sebep olabiliyor.

Bir önceki yazımız olan Ramazanda Diyet Önerileri başlıklı makalemizde Ramazanda diyet, Ramazanda Diyet İçin İftar Önerileri ve Ramazanda Diyet İçin Sahur Önerileri hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Ramazanda Diyet Önerileri

Ramazanı bir diyet fırsatı olarak görmemeli, ibadetimizi yaparken kendimize çeki düzen vermek şeklinde düşünmelisiniz. Ramazanda …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.