Yaratmak değil keşfetmek denir

Sual: S. Ebediyye’de, (Yaratmak, asla yoktan var etmek yada mevcut şeyleri, fizik, fizyolojik yada doğa ötesi kanunlarla, bir şekilden başka hassalı şekillere çevirmek anlamına gelir) deniyor. Buna nazaran, bilim adamlarının, fizik, kimya kanunları ile meydana getirdikleri yeni bir işe, yaratmak denir mi?
CEVAP
Hayır, caiz olmaz. Burada, Allahü teâlânın iki türlü yaratması bildiriliyor:
Birincisi: Ol der, o şey var olur. Doğrusu asla yoktan yaratır. Kâinatın yoktan var edilmesi, hidrojen, oksijen gazlarının yaratılması, böyledir.

İkincisi: Sebepler vasıtası ile yaratmaktır. Allahü teâlâ sebeplere, iş yapabilecek etki, kuvvet vermiştir. Bu kuvvetlere, doğa kuvvetleri, fizik, kimya ve biyoloji kanunları denir. Örnek olarak, iki hidrojen atomu ile bir oksijen atomundan su meydana getirmiştir. İnsanları, hayvanları, bitkileri yaratması da böyledir. Bilim adamları, oksijen, hidrojen şeklinde gazları, cıva, bakır şeklinde maddeleri yoktan var edemezler. Fen ne kadar gelişse de, bir buğday tanesi yapmak mümkün değildir.

Yaratmak, Allahü teâlâya mahsustur. Bilim adamları, yoktan bir şey meydana getiremez, bir tek Allahü teâlânın yarattığı mevcut şeyleri, gene Tanrı’ın koyduğu fizik, kimya ve biyoloji kanunları ile bir araya getirerek, yeni şeyler bulurlar. Buna da yaratmak denmez, keşfetmek, bulmak denir. Allahü teâlânın sonsuz kudretini gösteren, insanların yapamadığı işlere birkaç örnek:
1- Asırlardır, enerjisiz yada yakıtsız çalışan makine hayata geçirmeye çalışılmışsa da, netice alınamadı. Bu da fizik ve kimya ilmine nazaran, imkânsızdır. Enerjinin korunumu prensibine nazaran, enerji biçim değiştirirse de, insanoğlu tarafınca var ve yok edilemez.

2- Katı, sıvı, gaz haldeki tüm maddeler ısınınca hacimleri büyür, yoğunlukları azalır. Su, bu kurala uymaz. Su, buz haline ulaşınca yoğunluğu azalır, su üstünde durur. Azalmayıp buzlar dibe çökseydi, denizlerdeki canlılar yaşayamaz ölürdü.

3- Bir metal atomu, başka bir metal atomu ile birleşemez. İki elementin birleşmesi için değişik elektrik taşıması şarttır.

4- Güneş, dünyadan 149,5 milyon km uzaktadır. Bu mesafe, fazlaca yakın olsa canlılar sıcaktan yanar, fazlaca uzakta olsa, soğuktan donardı. İnsanlar Güneş’i istedikleri yere getiremezler.

5- Işık hızı, saniyede 300 bin km’dir. Bu hızı insanoğlu aşamaz. Bu hız aşılırsa, rölativite [izafiyet] teorisine nazaran, maddenin hacmi sonsuza gider. [1/0 (Bir bölü sıfır) sonsuz olduğu için.]

İcat etmek
Sual:
İcat etmek ne demek, insanoğlu için kullanmak caiz olur mu?
CEVAP
İcat etmek yaratmak, icat eden de yaratıcı anlamına gelir. İnsanlar için kullanmamalı. İcat etmek yerine keşfetmek, bulmak; icat eden yerine de kâşif demelidir. Din kitaplarımızda deniyor ki:
Hâlık ve icat eden yalnız Odur. Ondan başka yaratıcı yoktur. Hiçbir insan, hiçbir şey buluş edemez, yaratamaz. (Mektubat-ı Masumiyye 2/83)

Yaratan, buluş eden, yarar ve zarar veren, yok eden, sadece Allahü teâlâdır. (S. Ebediyye)

İnsanın düşüncelerini, hareketlerini, keşiflerini, buluşlarını hep o buluş etmekte, yaratmaktadır. Ondan başkasına yaratıcı, icat eden demek, cahilce, bâtıl bir sözdür. (Birgivî)

Bir önceki yazımız olan İnsan bir şey yaratamaz başlıklı makalemizde yaratamaz hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.