Kork Allah’tan korkmayandan

Sual: Seyyid Buyruk Gilal hazretleri, (Hiçbir yakarma, Tanrı korkusundan daha tesirli değildir. Tanrı’tan korkandan korkun. Allah’tan korkmayandan korkmayın) buyuruyor. Hâlbuki biz, (Kork Allah’tan korkmayandan, korkma Allah’tan korkandan) diye biliyoruz. Bizim bildiğimiz mi yanlış acaba?
CEVAP
İkisi de doğrudur. Tanrı adamlarını, kısaca Allah’tan korkan salihleri üzmekten, onların sevgisini kaybetmekten oldukca korkmak lazımdır. Allah’tan korkmayan bizi sevse ne çıkar, sevmese ne yitirmiş oluruz? Şu demek oluyor ki onu kaybedeceğiz diye fazla bir endişemiz olmaz.

(Kork Allah’tan korkmayandan, korkma Allah’tan korkandan)
sözü de, oldukca kıymetlidir. Allah’tan korkmayandan her türlü fenalık beklenebilir, onun bir ziyanı dokunmasın diye bu şekilde kimselerden korkmak gerekir. Allah’tan korkandan ise ne bizlere ne başkalarına zarar gelir. Ondan bir zarar gelecek diye asla korkmayız. Malımızı çalmaz, hakkımızı yemez, ırzımıza göz dikmez, zira Allah’tan korkar.

Görüldüğü şeklinde iki söz birbirine zıt değildir. Şu demek oluyor ki Allah’tan korkan salih Müslümanları üzmekten korkacağız, Allah’tan korkmayan fâsık ve zalimlerden ise, bizlere zararları dokunur diye korkacağız. Allah’tan korkanların bizlere zararları dokunmayacağı için onlardan korkmayız. Allah’tan korkmayanların ise sevgilerini kaybedeceğiz diye bir korkumuz olmaz.

Yalnız Allah’tan korkun
Sual:
Kur’an-ı kerimde, (Yalnızca Allah’tan korkun) buyuruluyor. Bu ne anlama gelir?
CEVAP
(Yalnız bana yakarma edin, ilah olarak yalnız beni tanıyın benim bildirdiklerime uyun) anlama gelir. Yoksa köpekten, casuslardan korkmayın demek değildir. Tehlikelerden korkmak lazımdır. Allah’tan korkmayanlardan korkmak gerekir.

Tanrı’ın gazabından korkmak
Sual:
Tanrı’ın gazabından korkmak iyi mi olur?
CEVAP
Allahü teâlâ, bilimsel, zulmetin temizlenmesine, cehli de günah işlenmesine sebep yapmış oldu. İlimden inanç ve taat doğmakta, cahillikten de sövgü ve günah hâsıl olmaktadır. Taat, oldukca minik olsa da kaçırmamalı, günah, pek minik görülse de yaklaşmamalıdır!

Üç şey, üç şeye sebeptir:
Taat, Allahü teâlânın rızasını kazanmaya sebeptir.
Günah işlemek, Allahü teâlânın gazabına sebeptir.
İman etmek, şerefli ve kıymetli olmaya sebeptir.

Bunun için, minik günah işlemekten de oldukca sakınmalıdır! Allahü teâlânın gadabı, bu günahta olabilir.

Bir önceki yazımız olan Gözyaşı rahmettir başlıklı makalemizde gozya ve rahmettir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.