Kameraya alınan işler

Sual: Kiramen kâtibin melekleri insanların günah ve sevaplarını yazıyorlar. Şahıs o günahına tevbe etmiş olabilir yada aynı mezhepteki başka bir âlime bakılırsa o şeyi işlemek caiz olabilir. Bu işlerde bir kargaşalık olmaz mı, bu yazdıkları şeyler hesap gününde de aynen geçerli mi olacak? Tekrardan gözden geçirilmesi söz mevzusu mudur?
CEVAP
Her işte kargaşalık, yanlışlık olabilir fakat Allahü teâlânın işinde asla kargaşalık ve yanlışlık olmaz. Karışık ve yanlış iş meydana getiren iyi mi ilah olabilir?

Melekler, bir şey üstüne, harf ile yazmaz. Detayları, zihnimizde topladığımız şeklinde, bir yere toplarlar. Kolay anlaşılması için günümüzden örnek verelim.

Yaptığımız tüm işler kameraya alınıyor. Hesap günündeki canlı yayında tüm bilgileri ile gösteriliyor. Bu filmleri kendimiz de seyredeceğiz. Asla kimsenin itiraz edecek hali kalmayacak, her insanın içinde rezil olacaktır. Hem yapılanları aynen göreceğiz, hem de uzuvlarımız da, cansız şeyler de lehimize yada aleyhimize şahitlik edecektir.
Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(O gün, dilleri, elleri ve ayakları onların yaptıkları her şeye şahitlik edecektir.) [Nur 24]

(Nihayet oraya vardıkları süre kulakları, gözleri ve derileri yaptıkları şeyler hakkında onların aleyhinde şahitlik ederler.) [Fussilet 20]

(Derilerine, “Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz” diye merak ederler. Derileri de, “Her şeyi konuşturan Tanrı, bizi de konuşturdu. Sizi asla yok iken de o yarattı, gene ona döndürülüyorsunuz” derler.) [Fussilet 21]

(Gözleriniz, kulaklarınız ve derilerinizin aleyhinize şahitlik edeceğinden korkmuyor, fena işlerden çekinmiyordunuz. Tanrı’ın, yaptıklarınızın çoğunu bilmeyeceğini sanıyordunuz. [Dirilmeye inanmıyordunuz.]) [Fussilet 22]
(O gün onların ağızlarını mühürleriz; yaptıklarını bizlere elleri anlatır, ayakları
[ve tüm uzuvları] da şahitlik eder.) [Yasin 65]

Tevbe ettiğimiz günahlar beyaz sayfa olarak görülecektir. Kendimize bile burada ne günah işlediğimiz hatırlatılmayacaktır. Kendimiz de unutacağız, bilemeyeceğiz. Allahü teâlânın sevgili kulu olarak ölürsek, yaptığımız çirkin işlerin asla biri, asla hiç kimseye gösterilmeyecektir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(O gün, Tanrı, Peygamberini ve inanç edip onunla birlikte olanları rezil etmez.) [Tahrim 8]

Peygamber efendimiz, hesap defterleri [kamera ile çekilen filmler] benim elimde olsun, asla kimse görmesin diyecek, (Ya Rabbi, ümmetimin kusurlarını asla kimsenin duymaması için onların hesaplarını bana ver!) diye ricada bulunacak, Allahü teâlâ da, (Onlar senin ümmetin ise, benim de kullarımdır. Ben onlara senden daha merhametliyim. Asla kimse kusurlarını görmeden, hesaplarını gizli saklı görürüm) buyuracaktır.

Bu şekilde kullardan olmak için, itikadımızı düzelttikten sonrasında günahlardan sakınıp ibadetlerimizi doğru halletmeye çalışmamız gerekir. Doğru itikadı, doğru ibadetin iyi mi yapılacağını öğrenmek için de Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye kitabını okumayı tavsiye ederiz.

Bir önceki yazımız olan Mizan ve hesap başlıklı makalemizde hesap ve mizan hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.