Müftünün sözü

Sual: (Hanefî bir kimse, kendi mezhebinde caiz olmayıp başka mezhepte caiz olan bir şeyi ihtiyaçtan dolayı yapmak istese, bunu bir müftüye sorsa, müftü de, “Caizdir, başka mezhebi yansılamak etmek gerekmez” dese, başka bir müftü de “Gerekir” dese, yurttaş kime sormuşsa onunla amel eder) diyenler var. Günümüzde müctehid müftü mü var da bu şekilde söyleniyor?
CEVAP
Günümüzde müctehid müftü yoktur. Günümüzün müftüleri sadece, müctehidlerin, yetkili âlimlerin, fıkıh kitaplarında verdikleri fetvaları nakledebilir. Hanefî olana, Hanefî mezhebindeki hükmü, Şâfiî olana, Şâfiî mezhebindeki hükmü bildirmeleri gerekir. Yoksulluk olmadan başka bir mezhebe gore fetva verilmez. İbni Hümam ve İbni Abidin hazretleri buyuruyorlar ki: Müftünün müctehid olması lazımdır. Müctehid olmayan müftüler mukalliddir. Müctehid olmayan müftülerin, müctehidleri yansılamak etmeleri gerektiğinde söz birliği vardır. (Feth-ül-kadir, Redd-ül-muhtar)

Fetva demek, herhangi bir şeyin İslamiyet’e uygun olup olmadığını bildirmek anlama gelir. Yalnız, (uygundur) yada (caiz değildir) demek, fetva olmaz. Bu cevabın, hangi fıkıh kitabının, hangi yazısından alındığını da bildirmek gerekir. Fıkıh kitaplarına uymayan fetvalar yanlıştır. Bunlara bağlanmak caiz değildir. İslam bilgilerini öğrenmeden, bilmeden, âyet-i kerime yada hadis-i şerif okuyup da, bunlara kendi görüşüne gore yada başka mezhebe gore yargı veren, büyük yanlış içindedir. Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdığı fıkıh kitaplarına uymayan laflara ve yazılara saygınlık edilmez. Maalesef günümüzde, kendini müctehid sayan ve kendi görüşünü din benzer biçimde ortaya atan kimseler çoktur.

Bir önceki yazımız olan Hatasız âlim kimdir? başlıklı makalemizde hatas ve kimdir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.