Sual: Meydana getirilen bir yakarma sahih olmadığı halde, sonradan sahih olduğu yada sahih hale getirilebildiği durumlar olur mu?
CEVAP
Evet, bazı durumlarda olur. Birkaç örnek verelim:
1- Yapmış olduğu bir ibadetin kendi mezhebine bakılırsa sahih olmadığını anlayan bir kimse, dört mezhepten birine bakılırsa şartlarını yerine getirdiğini anlarsa, ibadeti yaptıktan sonrasında da olsa, o mezhebi yansılamak ederse, kısaca bu ibadetimi şu mezhebe bakılırsa yaptım derse, geriye dönük olarak ibadeti sahih olur. Yeniden yapması gerekmez. Bu, Müslümanlar için bir rahmettir.
2- Başkasının hayvanını çalan yada gasp eden kimse, bunu kurban edemez; fakat gasp ettikten sonrasında da olsa, kıymetini öderse, gene geriye dönük olarak, kurban etmesi caiz olur.
3- Şarta bağlı bir adak adarken, o adağı yerine getirecek imkânı yoksa adak sahih olmaz, fakat koşul yerine ulaştıktan sonra imkânı olursa, adağını yaparsa mahzuru olmaz.
Sual: Herhangi bir ibadetin farzlarından birisi yapılmamış ise, o meydana getirilen yakarma kabul olur mu?
Yanıt: Bir ibadetin farzlarından biri terk edilirse, o yakarma sahih olmaz. Sahih olmayan yakarma de kabul olmaz. Hatta o ibadetteki farz, bilmeyerek terk edilince de, sahih olmaz. Bilerek terk edilince, günah da olur.
Bir önceki yazımız olan Ruhsat ve azimet başlıklı makalemizde azimet ve ruhsat hakkında bilgiler verilmektedir.