Anasayfa » Genel » Zina edenle evlenmek

Zina edenle evlenmek

Sual: Nur sûresinin, (Zina eden sadece zina edenle yada müşrikle evlenir) mealindeki 3. âyeti, (Yalnız Kur’an) diyen bir hocaya soruluyor. O da, (Zina eden, zina edenle yada müşrikle evlenmek zorundadır, bunlardan başkasıyla evlenemez) diyor. Müşrikle evlenen kâfir olmuyor mu?
CEVAP
Normal olarak, kâfir olur. Müşrik; kitapsız, dinsiz, ateist kâfir anlama gelir. Bu şekilde bir kâfirle evlenen Müslüman, kâfir olur. O âyet-i kerime nesh edilmiştir. Aşağıda delilleriyle açıklaması vardır. İki âyet-i kerime meali:
(İmanlı bayanların kâfirlerle evli kalmaları helâl değildir.) [Mümtehine 10]

(İman etmedikçe, müşrik [dinsiz, putperest kâfir] hanımlarla evlenmeyin! İmanlı bir cariye, beğendiğiniz, imrendiğiniz müşrik bir hanımdan elbet daha üstündür. Kadınlarınızı da, inanç edinceye kadar müşrik erkeklerle evlendirmeyin! Mümin bir köle, müşrik bir erkekten elbet daha üstündür.) [Bekara 221]

Bu iki âyet müşrikle evlenmeyi yasaklıyor. Nur sûresinde ise, evlenilebileceği bildiriliyor. Âyetler birbirine zıt olmayacağına gore, âlimlerimiz, Nur sûresindeki âyetin nesh edildiğini bildiriyorlar. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Nur sûresinin, (Zina eden sadece zina edenle evlenir) mealindeki 3. âyeti, Nisa sûresinin üçüncü âyeti ile nesh edilmiştir. (Redd-ül muhtar)

S. Ebediyye’de ise, (“Zina eden bayanı, başka erkekler nikâh edemezler” mealindeki âyet-i kerime, Nisa sûresinin üçüncü âyetiyle nesh edilmiş ve hadis-i şerifle bildirilmiştir) deniyor.

Kurtubî tefsirinde de, (Bu âyet nesh edilmiştir ve dört mezhebin hükmü de böyledir) deniyor. (Cami’u li-Ahkâm)

İmam-ı Ahmed bin Ali bin Ebu Bekir Razi Cessâs, (Dört mezhepte de, zina eden, zina etmeyenle ve zina etmeyen, zina edenle evlenebilir) buyuruyor. (Ahkam-ül Kur’an)

Mezhepsizlerin fazlaca kıymet verdiği Zuhaylî bile, bu âyetin nesh edildiğini bildirip, Peygamber efendimize, (Bir adam, zina etmiş olduğu hanımla evlenebilir mi?) diye sorulunca, Resulullah’ın, (Haram bir şey, helâl olanı haram etmez. [Haram olan zina, helâl olan nikâhlanmayı haram kılmaz]) buyurduğunu yazmaktadır. (İ. Fıkhı Ans.)

S. Ebediyye’de, (Müslüman kızın kâfir erkekle evlenmesi caiz değildir. Kâfir erkekle evlenmeye niyet edince mürted olur. İki kâfir birbiriyle evlenmiş olur) deniyor. Gene S. Ebediyye’de namazı bozan şeylerin 21. maddesinde, (Bir kız, bir kâfirle evlenmeye karar verirse, derhal kâfir olur) deniyor. Demek ki, müşrikle doğrusu kâfirle evlenmek sövgü oluyor.

Zina eden hanımla evlenmek sahihtir. Hanım da kocası da başka biriyle zina etseler, nikâhları bozulmuş olmaz. Zina etmiş olduğu hanımla da evlenmek caizdir. Örnek olarak bir adam birinin bahçesinden meyve çalar, sonrasında bahçe sahibine gider, özür dileyip çaldırmış olduğu meyveyi satın alır. Çalması haram, satın alması helâldir. (Camiu li-Ahkami’l-Kur’an)

Nur sûresinin 26. âyetinde, (Fena bayanlar fena erkeklere, fena erkekler fena bayanlara; temiz bayanlar temiz erkeklere, temiz erkekler de temiz bayanlara yaraşır) buyurulduğu şeklinde, (Zina eden bir adam, sadece zina eden hanımla ilişki kurar) şeklinde açıklayanlara gore de, o âyet nesh edilmiştir.

Neshi kabul etmeyen bir mezhepsiz, (Kur’an’da nesh olmaz) dedi. Ona, Bekara sûresinin, (Biz, daha iyisini yada onun gibisini getirmeden bir âyeti nesh etmez yada unutturmayız) mealindeki 106. âyeti için ne söylediğini sormuş oldum. (Nesh olmadığı hâlde, öyleki açıklanmıştır) dedi. Mr. Hamidullah da, Hazret-i Musa ile ilgili Kehf sûresindeki hadise için, (Din kitapları temsiller getirir. Bunların zamanı hadiseler olması zaruri değildir) diyor. Kısaca hâşâ Tanrı’ın uydurduğunu söylüyor. Mezhepsiz de, nesh ile ilgili âyetin [hâşâ] lüzumsuzluğundan bahsediyor. Şu iki hadis-i şerif bu şekilde sapıkları bildiriyor:
(En fena insan, dînî mevzularda kendi düşüncesiyle yargı verir de, haramı helâl, helâli haram sayar.) [İ. Asakir]

(Dini aklıyla ölçen kadar zararı dokunan kimse yoktur. Tanrı’ın helâl ettiğine haram, haram ettiğine de helâl der.) [Hatîb]

İşte bir âyetin mânâsı için hadis-i şeriflere ve saygın tefsirlere bakmadan kendi anladığına uyan, bu şekilde büyük hatalara sebep olur. Zina edeni müşrikle, ateistle evlendirir, onu da, kendini de küfre sokar. Mektubat-ı Rabbânî’deki hadis-i şerifte, (Kur’an’ı kendi görüşüne gore tefsir eden kâfir olur) buyuruldu. (Deylemî)

Küfre girmemek için, âyetlerin mânâsını saygın kitaplardan öğrenmelidir.

Bir önceki yazımız olan Tefsir nedir, müfessir kime denir? başlıklı makalemizde denir, mufessir ve Nedir ? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.