Anasayfa » Ahlak bilgileri » Zalime hürmet etmek

Zalime hürmet etmek

Sual: İnsanlara zulmeden, mallarını gasbeden, ırzlarına, namuslarına yan bakan, fenalık eden kimselere, hürmet edilir mi, saygı gösterilir mi?
Yanıt:
Haram işleyen hiç kimseye fasık, fena kimse denir. Fıskın en kötüsü, zulüm yapmaktır. Bundan dolayı, açıkça yapılmakta ve kul hakkı da karışmaktadır. Âl-i İmrân sûresinin, 57. ve 140. âyetlerinde meâlen;
(Allahü teâlâ, zalimleri sevmez) buyuruldu. Hadîs-i şerifte;
(Zalimin fazlaca yaşamasına yakarış etmek, Allahü teâlâya isyan olunmasını istemektir) buyuruldu.

Zalim, oturmuş olduğu evi gasp yolu ile almış ise, o eve gitmek haram olur.

Fasık hiç kimseye tevazu edenin dininin üçte ikisi gider. Zalime tevazu edenin halinin iyi mi olacağını buradan anlamalıdır.

Zalimin elini öpmek, karşısında eğilmek, günahtır. Adil olan kimsenin ise, caiz olur. Ebu Ubeyde bin Cerrah hazretleri, hazret-i Ömer’in elini öpmüştür.

Kazancının bir çok haramdan olan kimsenin evine gidip oturmak, caiz değildir. Onu, söz ile yada bir hareket ile methetmek, övmek, haramdır. Sadece, kendini yada başkasını, onun zulmünden kurtarmak için, yanına gitmek caiz olur. Yanında iken, yalan söylememek ve kendisini medh ve senâ etmemek, övmemek lazımdır. Kabul etmesi zan olunursa, tembih verilir.

Zalim, sana gelirse kalkmak, ayakta karşılamak caiz olur. Dinin izzetini ve zulmün kötülüğünü bildirmek için kalkmamak iyi olur. Mümkün ise, tembih yapılır. Zalimden devamlı uzak kalmak daha iyidir. Hadîs-i şerifte;

(Münafık ile konuşurken, efendim, demeyiniz!) buyuruldu. Zalime, kafire hürmet etmek, saygı ile merhaba vermek, üstadım demek, sövgü olur.

Bir önceki yazımız olan Bilmediğini bilmemek başlıklı makalemizde bilmedi ve bilmemek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.