Anasayfa » Genel » Helal gıda aramak

Helal gıda aramak

Sual: Bugün dünyada helal gıda markasını tercih ediyorlar. Helal damgalı olmayanları yiyecek haram mıdır?
CEVAP
Eğer hakikaten her yönüyle temiz ve helal olması durumunda damgası yoksa, gene helal olur, fakat helal damgası var ise, helal ve temiz olması garantilenmiş olur, gönül rahatlığıyla yenir. Helal et damgalı ürünler, bir tek kesiminin helal olması bakımından değil, sıhhat açısından da önemlidir.

İhlas Marmara Evleri 1. Kısım’da yeni oluşturulan Şifa Et Market’e alışveriş için gidince, markette helal kesim ve helal ürün sertifikaları gördüm. İlgililer, bu sertifikalar hakkında şu detayları verdiler:

“İnsanlar, gıda maddelerinin temiz, sağlığa uygun olması yanında, inançlarına da uygun üretilen gıdaları arıyorlar. Ikimiz de, bu istekleri gerçekleştirmek için, mevzu üstünde hassasiyetle duran, dünya genelinde akredite bir sivil cemiyet kuruluşu olan Gimdes, kısaca gıda ve gereksinim maddeleri denetleme ve sertifikalandırma kuruluşuna müracaat ettik.

Bizim yaptığımız kesimleri ve ürettiğimiz ürünleri Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine bakılırsa denetlediler. Niçin dört mezhebe bakılırsa diye bir soru akla gelebilir. Gimdes, dünya helal konseyinin (WHC) üyesidir. Konsey, temsil ettikleri ülke ve toplulukların gereksinimlerini, onların tercih ve isteklerine bakılırsa karşılıyor. Dünyada Müslümanlar genel anlamda bu dört mezhebe mensuptur. Gıda cinsine bakılırsa standartları, dört mezhebe bakılırsa tespit edip, denetlemeleri buna bakılırsa yaparak, uygulama ve üretimde de standart tesis ediyorlar.

Ikimiz de bu hassasiyeti uyguladığımız için, lüzumlu belgeleri alabildik. Şimdi bu şekilde hazırlanan helal ve temiz gıdaları dünya Müslümanlarına ulaştırmaya çalışıyoruz, Gimdes helal damgalı gıdalar, dünyada helal gıda marketlerinde güvenle tercih ediliyor. Şifa Et Market’in de Gimdes helal sertifikalı ürünleri, kimyasal katkısız olan ve kanserojen olarak anlatılan, katkı maddeleri bulunmayan, dünyada ilk ürünlerdir. Bu sebeple ürünlerimiz, WHC üyelerince incelendi. Bilhassa Çin, ABD ve Arnavutluk temsilcilerinden Şifa Et Market’in formülüyle ortak üretim teklifleri aldık. Gimdes’in Şifa Et Market’e başarı göstermiş ve etkili çalışmalarından dolayı verdiği takdir belgesi de marketimizin duvarında asılıdır. Bu belgeleri bir kere almak yetmiyor, bazen kontroller yapılıyor, helal gıda vasıfları devam ediyorsa, her yıl bu sertifikaları yenileniyor. Bu şartlara uymayanların sertifikaları yenilenmiyor.”

Sağlığımız ve inancımız açısından, tutarları birazcık pahalı olsa bile, helal olduğu mevzusunda, dünya genelinde akreditesi olan sivil cemiyet müesseselerinin denetimine açık ürünleri tercih etmeliyiz.

Bir önceki yazımız olan Midye kültürü başlıklı makalemizde kulturu ve midye hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.